Kira Sözleşmesine Bu Kritik Maddeyi Mutlaka Yazın!
Son iki yıldır, Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan tartışmalar ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Bu tartışmaların başlıca nedenlerinden biri, kiralara getirilen yüzde 25'lik zam sınırının kaldırılmasıydı. Ancak sınırın kaldırılması bile sorunları çözmeye yetmedi.
Bu tür anlaşmazlıkları en aza indirmek için kira sözleşmesinin doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması büyük önem taşıyor. Peki, kira sözleşmesi hazırlanırken nelere dikkat etmek gerekiyor? NTV'den Deniz Tüysüz'ün haberine göre, Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Kira sözleşmelerinde kira dönemi ve tarihlerinin net bir şekilde belirlenmiş olmasına önem veriyoruz. Hangi dönemler arasında kiralandığı, kira süresinin ne kadar olduğu ve kira ödeme dönemlerinin açıkça yazılması gerekiyor. Ayrıca, imza atan kişinin kim olacağı da önemli bir konu. Aile konutu olarak kiralanıyorsa, eşlerden birinin imzası yeterli" dedi.
"YILLIK ZAM ORANI BELİRTİLMELİ"
Kira sözleşmesinde, yapılacak zam oranının net bir şekilde belirtilmesi gereken önemli maddelerden biridir. Ali Güvenç Kiraz, "Zam oranı keyfi olarak belirlenemez. Türk hukukunda TÜFE'nin on iki aylık ortalamasını aşan bir zam yapılamaz" dedi.
"DEPOZİTO BEDELİ DE YER ALMALI"
Sözleşmede, ödenen depozito bedelinin de belirtilmesi gerekiyor. Kiraz, "Depozito en fazla üç aylık kira bedeli kadar olabilir ve aylık olarak talep edilebilir. Tahliye taahhüdü geçerlidir. Kefil istenebilir, ancak mal sahiplerine kefaret öneriyoruz. Ayrıca, kira bedelini elden ödeyen kiracılar, ödemeyi yaptıklarını mal sahiplerinden alacakları makbuzla belgelemelidir" diye konuştu.