Kerim Rota'dan iddialı sözler: Cuma günü gidecek dedi isim verdi...

Kerim Rota'dan iddialı sözler: Cuma günü gidecek dedi isim verdi...
Ekonomist Kerim Rota'dan ekonomi gündemini sarsacak açıklama. Rota: "Ben şahsen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın görevden alındığı haberini bekliyorum. Bu olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında ekonomiye ve Merkez Bankası'na yönelik açıklamalarda bulundu. Erdoğan Merkez Bankası'na ilişkin "Merkez Bankası bağımsız değil mi? Bırakın da bağımsız olarak kararını o versin" dedi. Faize ilişkin açıklamalarda da bulunan Erdoğan "Faiz sebeptir enflasyon neticedir, biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. anlayan anlar, anlamayan anlamaz, milletimizi faize ezdirmeyiz. Bu yolda, mücadelede beraber yürüdüğümüz yolda faizi savunanlar kusura bakmasınlar, bu yolda ben faizi savunanla beraber olmam olamam" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın açıklamalarının ardından dolar günün rekorunu kırarak tam 1 dakikada 10.40'dan 10.46'ya yükseldi. İlerleyen saatlerde dolar 10,56'dan Euro ise 10,95 liradan fiyatlandı.

kerim-rota.jpg

Bu gelişmelerden sonra halktv.com.tr'ye konuşan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ekonomist Kerim Rota, "Yarın alınacak faiz kararı ülkeyi ödemeler dengesi krizine sokmamıza yetmezse, Cuma gecesi görevden alınacak bakan haberi var" dedi.

"Elvan'ın görevden alındığı haberini bekliyorum"

"Aslında bir hiciv olarak böyle dedim. Cumhurbaşkanının bugünkü konuşmasında 'Biliyorsunuz hala faizi savunan arkadaşlarımız var" derken Lütfü Elvan'ı kast ettiğini düşünüyorum" dedi. Kerim Rota, "Ben şahsen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın görevden alındığı haberini bekliyorum. Bu olacak. Ama bir zaman veremem. Belki cuma olur belki 1 ay sonra olur. Bunu şu an tahmin etmem mümkün değil. Eninde sonunda bir istifa ya da görevden alma olacaktır" dede.

Ekonomiyi takip edenlerin gözü Perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası’nın faiz kararında. AA Finans tarafından 21 ekonomisttin katılımı ile gerçekleştirilen piyasa beklenti anketinde 2 ekonomist 150 baz puan, 13 ekonomist 100 baz puan, 5 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 25 baz puan politika faizinin düşürüleceği yönünde görüş bildirdi.

"Merkez böyle bir karar vermekten hala vazgeçebilir"

Kerim Rota ise Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ilgili "Merkez'in yarınki kararı için kesin bir şey söylemek şu an için çok zor. Bütün piyasa faizleri 1 puan indirecek diye bekliyor. Ben Merkez'in böyle bir karar vermekten hala vaz geçebileceğini düşünüyorum. Bu kadar döviz krizinden sonra bu kararı vermemeli" dedi.

aykut-erdogdu.jpg

Aykut Erdoğdu'da 'Elvan gidiyor' dedi

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da Erdoğan'ın son açıklamaları sonrası sosyal medyadan, "Erdoğan “Faiz Enflasyonun Sebebidir” ısrarıyla Lütfi Elvan’ın enflasyonla ilgili açıklamalarını tekzip etti… Aralarında ekonomiden biraz anlayan Lütfi Elvan vardı O’nu da yakında yerler…" paylaşımında bulundu.

Ne olmuştu?

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 5. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Enflasyon cephesinde maalesef arzuladığımız seviyede değiliz. Küresel konjonktür ve yurt içi görünüm enflasyonla mücadelede son derece dikkatli olmamızı gerektiriyor" demişti.