Kayseri'de tek bir mahallede üretiliyor. İstanbul, Ankara'dan sonra Avrupa yolculuğu başladı
Kayseri'nin Cırgalan Mahallesi'nde ata tohumuyla üretilen coğrafi işaretli Cırgalan biberi, iç piyasada olduğu kadar yurt dışında da ilgi görüyor. Gurbetçiler ve kargo aracılığıyla Almanya ile Hollanda'ya gönderilen biber, acı tadı ve aromasıyla dikkat çekiyor.
BİBER ÜRETİMİ MAHALLENİN GEÇİM KAYNAĞI
Cırgalan biberi, kadınlar tarafından temizlendikten sonra kurutulup değirmenlerde toz haline getiriliyor. Mahallenin yüzde 90'ı biber üretimiyle geçimini sağlıyor ve yılda yaklaşık 10-12 ton toz biber elde ediliyor.
DESTEKLE ÜRETİM ARTABİLİR
Mahalle Muhtarı Mustafa Sever, biberin mahallenin sembolü olduğunu belirtiyor. Sever, üretim için destek sağlandığında verimin artabileceğini vurguladı. "Mahallemizde beton damların yerini çatılar aldı, bu yüzden sokaklarda kurutmak zorundayız," diyerek yerel yöneticilerden yardım talep etti.
CIRGALAN BİBERİ EMEK YOĞUN BİR ÜRÜN
66 yaşındaki Azime Çalış ise biber üretiminin zorluğuna dikkat çekti. Mart ayında ekim yapılan biberler, ağustos sonunda hasat ediliyor. Çalış, biberlerinin, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş biberlerinden daha zahmetli üretildiğini ve bu yüzden kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.
GURBETÇİLERİN VAZGEÇİLMEZİ
Cırgalan biberi yurt içinde İstanbul, Ankara ve Balıkesir gibi şehirlere gönderiliyor. Aynı zamanda gurbetçiler aracılığıyla yurt dışına da taşınıyor.