Kavcıoğlu: Görevden almalarda bazıları hakkında biz karar verdik

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kavcıoğlu, Merkez Bankası önünde yaptığı açıklamalarda "Eleştiri ya da söylemleri üzerine açıklamalarımızı yaptık. Merkez Bankası bu ülkenin güzide kurumlarından bir tanesidir. Merkez Bankası'nı yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü buradan da herkese ifade edeyim. Merkez Bankası güçlüdür, rezervleriyle, rakamlarıyla, fiyat istikrarı anlamında mücadelesiyle gereken her şeyi kendi içinde, kendi PPK'yla birlikte almaktadır. Bugün rezervlerimiz 125 milyar Dolar'a yaklaşmıştır. Dolayısıyla bu rakamları gündeme getirmek Merkez Bankası'nı hem ülkemizi daha güçlü kılacaktır" dedi.

"35 milyar Dolar'a yakın gerçek rezerv artışı yaşandı"

Merkez Bankası'nın güçlü olduğunun altını çizen Kavcıoğlu, "Son yedi ayda 35 milyar Dolar'a yakın gerçek rezerv artışı yaşanmıştır. Bu ülkemizin gücünü göstermiştir. Rakamlarımız çok güzel bir şekilde gerçekleşmiştir. Bunları anlattık kendilerine ve karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulunduk. Ben tekrar kendilerine teşekkür ederim. Döviz Kuru dünyada da şu an Dolar'ın diğer paralar karşısındaki güçlü gelişimi önemli, hepsi etkiliyor. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah her şey daha güzel olacak" diye konuştu.

Görevden almalar hakkında: Bazıları hakkında biz karar verdik

Görevden alınmalar konusundaki ''Talep sizden mi geldi?" sorusuna da yanıt veren Kavcıoğlu, "Tabii tabii. O konuda çok yanlık spekülasyonlar yapılıyor. Bir kısmı arkadaşların kendi tercihi bir kısmı bizim tercihimiz. Bir sıkıntı varmış gibi anlatılıyor. Bu tür spekülasyonlar Merkez Bankası'nı yıpratıyor. Merkez Bankası'nın tüm rakamları ve iletişimi çok açık ve nettir. Spekülasyon yapmak bu ülkeye zarar verir" dedi.

Kavcıoğlu: Spekülasyonlar Merkez Bankası’nı yıpratıyor

Kavcıoğlu, siyasi açıklamaların Merkez Bankası'na zarar verdiğini belirttiği açıklamasında ayrıca "Merkez Bankası'nın sürekli gündemde olmasına dair de konuşan Kavcıoğlu, "Herkes siyaset yapacaksa başka şeyler üzerinden yapmaları bu ülkeye daha az zarar verecektir. Merkez Bankası'nı haksız şekilde eleştirmek doğru değildir. Bu anlamda herkesi daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu ve diğer milletvekili arkadaşlar da bu konuda gayet anlayışlı karşıladılar" diye konuştu.

"Merkez Bankası yıllardır faiz indirip arttırıyor"

"Merkez Bankası yıllardır faiz indirip arttırıyor" diyen Kavcıoğlu, Merkez Bankası çalışanlarının yıllardır bu görevi yaptığını belirterek "Bir şey çıkarmak adına bu tür yorumlar doğru değil. Biz PPK olarak bu hafta tamamen 21'ine kadar teknik ekiple çalışacağız, verileri, gelişmeleri analiz ederek 21'inde bir karar vereceğiz" dedi.

Merkez Bankası'nın rezervinin ortalamanın üstünde olduğunu belirten Kavcıoğlu, "Rezerv tanımı diye kullanılıyor. Ne olduğu açık. Bizim rezervlerimiz de bu tanıma uygundur. 125 milyar Dolar, ortalamanın üzerinde bir rezerv noktasında geldik. Bu Türkiye açısından çok önemli. Eksiye düşürmek için herşeyi çıkıyorlar. Dünyada böyle bir tanımlama yok. Sayın Kılıçdaroğlu'na da izah ettik, onlar da makul karşıladılar" dedi.