Karadeniz'in incisi " İsabella " bölgeye can getirdi. Gıdadan kozmetiğe her derde deva

Trabzon’da yetiştirilen iİsabella 'nın hasadı başladı. İsabella böge halkına umut oluyor:

Sinop’tan Artvin’e kadar Karadeniz Bölgesi’nde yetişen, halk arasında "kokulu üzüm" ve "ilaç üzüm" olarak bilinen İsabella, antioksidan özellikleri ile öne çıkıyor ve üreticilerine ekonomik katkı sağlıyor.

İSABELLA ÜZÜMÜNÜN ÖZELLİKLERİ ve EKONOMİK KATKISI

Isabella üzümü, bol miktarda resveratrol ve antioksidan içeren bir üzüm çeşidi olarak bilinir. Kendine has kokusu ve yoğun aroması ile diğer üzüm türlerinden ayrılır. Trabzon’da yapılan çalışmalarla bu üzüm türü, yerel ekonomiye önemli katkılarda bulunuyor.

Destekleyici Projeler ve Uygulamalar

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ve Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geçen yıl imzalanan protokolle, İsabella üzümü üretimi destekleniyor.

kara-uzum1.webp

Bu kapsamda, il genelinde 400 dönüm alanda İsabella üzümü üretimine teşvik ediliyor. Ayrıca, Akçaabat ilçesinde yürütülen “Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi” çerçevesinde, çiftçilere 4 yıldır ücretsiz fide dağıtımı yapılıyor.

Hasat ve Üretim Süreci

Hasat dönemi ekim ayına kadar devam edecek olan İsabella üzümünde, sabahın erken saatlerinde bahçelere inen üreticiler, narin üzümleri dikkatlice topluyor ve kasalara yerleştiriyor.

kara-uzum-tatli.jpg

Bu üzüm türü, meyve, meyve suyu ve pekmez olarak tüketilirken, 2022’de kozmetik sektörüne de adım attı.

Üretim Miktarları ve Gelecek Hedefleri

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, bu yıl yaklaşık 2.500 isabella üzümü fidesi dağıttıklarını ve fidelerin meyve vermeye başladığını belirtti. Üretimde yaklaşık 20.000 ton seviyelerine ulaşıldığını ifade eden Ekim, özel sektörle işbirliği yaparak, topladıkları ürünleri hem özel sektörde hem de Akçahasat tesislerinde değerlendirdiklerini söyledi.

Üreticilerin Görüşleri

Cevizli Mahallesi’nden Ali Kamış, ilk olarak kivide verim alamadıklarını ve sonrasında İsabella üzümü fideleri diktiklerini belirtti. Kamış, şu anda 1 dönümlük alanda üretim yaptığını ve haftada bir hasat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Üretim verimliliğinin artırılabileceğine dikkat çeken Kamış, hasat sonrası üzümleri pazarcılara sattıklarını söyledi.

Sonuç ve Gelecek Planları

Trabzon’da İsabella üzüm üretimi her geçen yıl artış gösteriyor ve yerel ekonomiye katkı sağlıyor. Kokulu üzümün hem meyve suyu hem de diğer ürünlerde kullanılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bölgedeki üretim ve destekleyici projeler sayesinde, İsabella üzümünün gelecekte daha da yaygınlaşması ve ekonomik değerinin artması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)