Karadeniz Çiftçisi Dolar ve Euro'dan Daha Çok Kazanmanın Yolunu Buldu! Çay ve Fındık Tarlalarını Kullanıyorlar

Karadeniz Çiftçisi Dolar ve Euro'dan Daha Çok Kazanmanın Yolunu Buldu! Çay ve Fındık Tarlalarını Kullanıyorlar
Fındık ağaçlarının yaşlanmaya başlaması ile veriminin düşmesi, çay'a verilen taban fiyatın düşük kalması Karadeniz çiftçisini kara kara düşündürüyor. Erken harekete geçip topraklarına salep ekenler ise büyük gelirler kazanmaya aşladı. Yüksek rakımlarda üretilebilen salep üretimi hızla yaygınlaşıyor

Trabzon'da çiftçiler, fındık ve çaya alternatif olarak salep üretimine yönelmeye başladı. Kilosu 1.500 TL'den satılan salep, bölgenin yeni geçim kaynağı olma yolunda ilerliyor. Trabzon'da sahil kesimlerinden yüksek rakımlara kadar üretilebilen salep, üreticilere yüksek verim ve kazanç sağlıyor.

salep3.jpeg

Salep Üretimi ve Faydaları

Yüksek Kazanç: Salebin kilosu 1.500 TL'den satılıyor ve bir metrekarelik alandan elde edilen gelir 3.000-4.000 TL'yi bulabiliyor.

Üretim Alanı: 45 üretici ile Trabzon'da yaygınlaşan salep üretimi, özel bir firma tarafından 15 dönümlük sertifikalı bir çiftlikte gerçekleştiriliyor.

Toprak Yapısı: Salep üretimi için kumlu ve yumuşak topraklar tercih ediliyor. Verimlilik bu tür topraklarda daha yüksek oluyor.

salep1.jpeg

İlyas Altun'un Açıklamaları

Yüksek Getiri: Altun, "İmkanım varsa ben bugün dövize, dolara para yatırmam, salebe yatırırım," diyerek salep üretiminin kârlılığını vurguladı.

Alternatif Ürün: Salep, özellikle fındık ve çaya alternatif olarak yüksek gelir sağlıyor ve üreticiler için önemli bir geçim kaynağı olma potansiyeline sahip.

Kolay Üretim: Salep üretimi, diğer tarım ürünlerine kıyasla daha az zahmetli. Toprakta 12 ay boyunca kalabilen salep, doğru sulama ve bakım ile yüksek verim sağlıyor.

salep.jpeg

Üretim Süreci ve Destek

Toprak Nemliliği: Salep nemi seven bir bitki olduğundan, sulamanın düzenli yapılması gerekiyor. Kurak dönemlerde 2-3 günde bir sulama yapılmalı.

Geniş Kullanım Alanları: Salep, dondurma yapımında, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Türkiye yılda 1 milyon ton salep ithal ediyor.

Devlet Desteği: Salep üretimi artmaya devam ederken, üreticiler devlet desteği bekliyor.

Salep Üretiminin Geleceği

İlyas Altun, salep üretiminin artarak devam edeceğini ve daha fazla üreticinin bu alana yöneleceğini belirtti. Üreticilere verdiği 10 yıllık alım garantisi ile salep üretimini teşvik eden Altun, salebin Trabzon'da ve Doğu Karadeniz'de önemli bir tarım ürünü haline geleceğini öngörüyor.