İşte En Çok Altın Alan Merkez Bankaları! Fiyatlar Artarken Dikkat Çeken Türkiye Detayı

İşte En Çok Altın Alan Merkez Bankaları! Fiyatlar Artarken Dikkat Çeken Türkiye Detayı
Küresel altın fiyatları yılın ilk çeyreğinde yükseldi; FED faiz indirimi ve merkez bankalarının alımları etkili oldu...

Altın piyasaları, 2023'ü 2062 dolar seviyesinden tamamlayarak 2024'e hızlı bir başlangıç yaptı. Ons altın fiyatı nisan ayının ilk haftasında 2305 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini test ederek yüzde 12'ye yakın bir artış kaydetti. Bu yükselişte, FED'in yaklaşan faiz indirimi süreci ve artan jeopolitik riskler etkili oldu. Merkez bankalarının altın alımlarını sürdürmesi de fiyatları destekledi.

MERKEZ BANKALARI ALIMLARINI ARTTIRIYOR

Dünya Altın Konseyi'nin Şubat 2024 Raporu'na göre, merkez bankaları altın rezervlerini güçlendirmeye devam ediyor:

ALIMLARDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Merkez bankaları yılın ikinci ayında toplamda 19 ton altın aldı, bu da Ocak ayına göre yüzde 58'lik bir azalışı temsil ediyor. Ancak yılın ilk iki ayında toplamda 64 ton artış gerçekleşti ve bu rakam 2022'ye göre 4 kat artışı simgeliyor.

ÇİN ÖNCÜLÜĞÜNDE ALIMLAR ARTIYOR

Çin, 2024'te en fazla altın alan ülke konumunda. Şubat ayında Çin Merkez Bankası 12 ton altın alarak toplam rezervini 2 bin 257 tona yükseltti. Hindistan ve Türkiye de artan alımlarla önemli birer oyuncu olarak öne çıkıyor.

TCMB ALIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) altın rezervleri Şubat ayında 4 ton artarak 556 tona ulaştı. TCMB, yılın ilk iki ayında 16 ton altın alarak en yüksek alımları gerçekleştiren ikinci merkez bankası oldu.

EN FAZLA REZERV SAHİBİ ÜLKELER

Dünya genelinde en fazla altın rezervine sahip olan ülkeler sıralamasında Amerika Birleşik Devletleri ilk sırada yer alıyor. Ardından Almanya, İtalya, Fransa ve Rusya takip ediyor.