İngiliz bankadan dolar/TL tahmini: Önce 20 sonra 28 lirayı görecek

İngiliz bankadan dolar/TL tahmini: Önce 20 sonra 28 lirayı görecek
Standard Chartered: TL'deki oynaklığın Bitcoin’i geçtiğine dikkat çekip, turizmin canlanmasıyla yaşanacak toparlanmanın negatif net rezervlerden dolayı yapısal kırılmayı düzeltemeyeceğini vurguladı.

Standard Chartered Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda heterodoks para politikasının yüzde 36’lık yüksek enflasyon ile birleşince Türk lirası için yapısal kırılma yarattığını ve 2022 yıl sonu dolar/TL tahminlerini 12 seviyesinden 20’ye çıkardıklarını söyledi.

Aralık ayındaki fiyat hareketlerinden sonra Türk lirasındaki oynaklığın Bitcoin’i geçtiğine dikkat çeken banka, yazın turizmin canlanmasıyla yaşanacak toparlanmanın negatif net rezervlerden dolayı yapısal kırılmayı tersine çeviremeyebileceğini vurguladı.

16.jpg

"Yeni enstrüman kamu maliyesi üzerinde risk oluşturuyor"

Bloomberg HT'nin haberine göre, yeni duyurulan kur korumalı Türk lirası mevduatının beklenenin aksine dolarizasyonu düşürmediğini belirten Standard Chartered, yeni enstrümanın kamu maliyesi üzerinde risk oluşturduğunu dile getirdi.

2023’teki seçimler öncesinde ortodoks politikalara dönüş olmayacağını ve para politikasının genişlemeci kalacağını düşünen banka, sürpriz bir erken seçim ihtimalinin 2022'de Türk Lirası için diğer negatif faktörlerden biri olacağını söyledi.

Standard Chartered 2022 sonu için dolar/TL tahminini 12 seviyesinden 20’ye çıkarırken 2023 sonunda dolar kurunun 28 seviyesine ulaşmasını bekliyor.

11-001.jpg

Reuters Nebati analizi: İktidara yakın kaynaklar endişeli

İngiliz haber ajansı Reuters, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati üzerine yayınladığı analizde “Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır” gibi sözlerine de yer verilen analizde AKP’li bazı kaynakların endişeli olduğu ve daha piyasa dostu bir figür beklediği aktarıldı.

Orhan Coşkun and Ali Küçükgöçmen imzasıyla yayınlanan analizde Nebati’nin açıklamalarıyla piyasaları şaşırttığı belirtildi.

AKP'liler endişeli

Haberde, hükümete yakın bazı kaynakların Türkiye’nin böylesine çalkantılı bir zamanda ekonomiyi yönetmek için daha piyasa dostu bir figür seçilmesine dair görüşlerini ilettikleri belirtildi.

Reuters’a konuşan AKP’li bir yetkili ise küresel ekonominin “zor bir durumda” olduğu bu dönemde Nebati’nin yeni düzenlemeler uygulayarak ve cumhurbaşkanı ile yakın çalışarak liranın çöküşünü engellediğini söyledi. Yetkili, “Bazı karamsar yorumlar yapılıyor ancak Nebati’nin bunu hak ettiğini düşünmüyorum” dedi.

‘Ekonomi eğitimi çok az’

Ayrıca Nebati’nin bakan yardımcısı olarak çalıştığı dönemde onunla ilişkileri olan bir iş insanı, onu dışa dönük ve ekonomik eğitimi çok az olan bir “hikaye anlatıcısı” olarak tanımladı.

Nebati’nin bakan yardımcılığı döneminde şahit olduğu bir olayı aktaran kaynak, “Bir gün yabancı yöneticilerle yapılan bir yatırım toplantısında sorulan sorulara yanıt vermek yerine çocukluğunu anlatmaya başladı. Yöneticiler toplantının sonunda hiç bir yatırım taahhüdü vermeden oradan ayrıldı” ifadelerini kullandı.