IMF: Dünya ekonomisi resesyonun eşiğinde

IMF: Dünya ekonomisi resesyonun eşiğinde
IMF'nin Küresel Ekonomik Görünüm raporunda bu yılki küresel büyüme tahmini yüzde 3.6'dan yüzde 3.2'ye düşürüldü. IMF Başekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, “Görünüm nisandan bu yana önemli ölçüde puslandı. Dünya, son yaşanandan sadece 2 yıl sonra küresel bir resesyonun eşiğinde olabilir” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), bugün yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda küresel büyüme tahminlerini düşürerek, yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşından kaynaklanan risklerin kontrol altına alınmaması halinde dünya ekonomisinin resesyonun eşiğine gelebileceği uyarısında bulundu.

Raporda küresel reel gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesine ilişkin tahminini yüzde 3.6’dan yüzde 3.2’ye düşüren IMF, 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisini ise yüzde 3.6’dan yüzde 2.9’a indirdi. Pandeminin 2020’de küresel ekonomiyi yüzde 3.1 daraltmasının ardından küresel büyüme 2021’de baz etkisiyle yüzde 6.1 olarak kaydedilmişti.

Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri bu yıl için yüzde 4, gelecek yıl için yüzde 3.5 olarak belirlendi. IMF, nisan ayında yayınladığı tahminlerde Türk ekonomisinin 2022'de yüzde 2.7, 2023'te ise yüzde 3 büyüyeceğini öngörmüştü.

Enflasyon tahminlerini yükseltti

Büyüme tahminlerini düşüren IMF enflasyon tahminlerini ise yükseltti. Buna göre, gelişmiş ekonomilerde 2022’de 12 aylık ortalama enflasyonunun yüzde 5.7’den 6.6’ya çıkabilir. IMF, gelişmekte olan ülkelerde ise bu yıl yüzde 8.7 olarak öngördüğü enflasyonu yüzde 9.5 olarak revize etti.

IMF Başekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, “Görünüm nisandan bu yana önemli ölçüde puslandı. Dünya, son yaşanandan sadece 2 yıl sonra küresel bir resesyonun eşiğinde olabilir” dedi.

Rusya’nın bu yıl yüzde 6, 2023’te ise yüzde 3.5 küçüleceği tahmininde bulunan IMF, Ukrayna ekonomisinin ise savaş nedeniyle yaklaşık yüzde 45 küçüleceği öngörüsünde bulundu. Kurum Çin’in büyüme tahminini de yüzde 4.4’ten yüzde 3.3’e çekti.