İkinci Pisti Açılan Sabiha Gökçen Havalimanı Satılıyor İddiası
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sabiha Gökçen’in ikinci pistinin 25 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının yapılacağını açıklamıştı. İkinci pistin açılışı havacılık sektörü adına oldukça önemli bir adım olarak görülüyor.
Ancak Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) işlettiği havalimanının satılacağı iddia ediliyor.
tclira.com‘da yer alan habere göre, havalimanının işletmecisi Malezyalı MAHB şirketi ile IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding AŞ arasında uzun süredir görüşmeler devam ediyor.
tclira’dan Taylan Büyükşahin’in haberinde şu ifadeler yer aldı:
“İstanbul’un ikinci büyük havaalanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı’nda önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Uzun yıllardır yılan hikayesine dönen ikinci pist bugün açılıyor. Bu pistin açılması havacılık sektörü açısından oldukça önemli. 60 metre genişliğinde ve 3 bin 540 metre uzunluğundaki ikinci piste en geniş gövdeli uçaklar da inebilecek.
Yolcuları geren taksi süreleri kısalacak, uçaklar daha az kalkış ve iniş sırası bekleyecek. Yer ve hava trafiği yoğunluğu nedeniyle yaşanan rötarlar bitecek. Bununla beraber yeni hatlar açılacak ve yolcu sayısı artacak, doğal olarak şirket kârlılıkları büyüyecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni pistin açılmasıyla beraber yolcu sayısında yüzde 21 artış olacağını söyledi.
Bunlar, havacılık sektörü açısından olumlu adımlar. Ancak gelişmeler sadece bununla da sınırlı değil. Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) işlettiği Sabiha Gökçen Havalimanı satılıyor. Bir süredir havalimanının satılacağı veya bir Türk şirketinin ortak olacağı dile getiriliyordu. Havacılık sektöründen kaynaklarımla konuştuğumda bu sefer satış işleminde ciddi bir aşamaya geçildiğini gördüm.
Masanın diğer tarafında IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding AŞ (IC Holding) yer alıyor.
IC Holding, kamuoyunun da yakından bildiği çok sayıda altyapı işini üstlendi. Havalimanı, otoyol ve liman işletmeciliğinde tecrübeleri bulunuyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, Kuzey Ege Otoyolu (Menemen-Aliağa-Çandarlı), IC Karasu Port, Zafer Havalimanı gibi projeler bunlardan sadece bir kısmı.
Yurt dışına da açılan IC Holding’in Rusya, Suudi Arabistan ve Vietnam’da havalimanı, otoyol projelerinde imzası var.
Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’da da faaliyet gösteren IC Holding’in demiryolu, sulama, marina, turizm ve endüstri tesisleri gibi alanlarda da çalışmaları sürüyor.
MAHB ve IC Holding arasında uzun süredir görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeler nihayete erer mi, kısa zaman sonra göreceğiz.
Sonuç ne olursa olsun, Sabiha Gökçen Havalimanı açılan yeni pistle beraber havacılık sektörü açısından yeni bir boyuta geçiyor.
Pegasus ve AJet (Anadolujet) başta olmak üzere çok sayıda havayolu şirketi geleceğini bu havalimanının büyümesine göre şekillendirdi."