İbrahim Kahveci'den dolar yorumu: Evet bunu yapan dış güçler...

Ekonomist İbrahim Kahveci, Merkez Bankası'nda yaşanan görevden almanın ardından dolarda yaşanan fırlamaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Evet 'dış güç' diyebilirler çünkü kendileri bu kararları alanlar -dün Kılıçdaroğlu'nun bir milliyetçilik tanımı vardı 'ülkesini ve milletini seven' diye.- ülkesini ve milletini sevenler doğrultusunda mı hareket ediyor? O zaman dış güç..." dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Abdullah Yavaş görevden alındı.

Yaşanan görev değişikliğinin ardından dolar tarihi rekorunu kırarak 9,18 seviyesine yükseldi.

Ekonomist İbrahim Kahveci Halk TV'de Seda Selek ile Neden Sonuç programında yaşananlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Doların yükselişine dikkat çeken Kahveci, 'dış güçler' imasına ilişkin "Evet 'dış güç' diyebilirler çünkü kendileri bu kararları alanlar -dün Kılıçdaroğlu'nun bir milliyetçilik tanımı vardı 'ülkesini ve milletini seven' diye.- ülkesini ve milletini sevenler doğrultusunda mı hareket ediyor? O zaman dış güç... Bu işleri yaparken ülkenin ve milletin çıkarları doğrultusunda yapmak önemli." diye konuştu.

Kahveci şu değerlendirmelerde bulundu:

Para Politikası Kurulu'nun genelde siyasi iradenin vermiş olduğu sinyallere bağlı olarak karar aldığını düşünüyorum. Geçen ay Merkez Bankası'nın faiz indiriminin intihar olacağını herkes biliyordu. Ben orada olsam 'Ne yapıyorsunuz, intihar mı ediyorsunuz? Ülkeyi batırmak mı istiyorsunuz?' diye sorardım.

İki kilit isim

Nasıl ki Naci Ağbal'ın faiz artırımından dolayı görevden alınmadığını cümle alem biliyor. Bu bir gerekçe olarak sunuldu. 128 milyar dolardan gitti Ağbal. Dün akşam Kavcıoğlu önce Cumhurbaşkanı ile görüşüyor ama Çankaya Köşkü'nde görüşüyor.

Üç kişi görevden alındı yerine iki kişi göreve atandı. Bir koltuk boş. Erişah Arıcan kilit isim. Emrah Şener bir başka kilit isim. 128 Milyar Dolar için kilit isimler. Erişah Arıcan hem borsadan hem Varlık Fonu'ndan kilit isim ve Berat Albayrak, Şahap Kavcıoğlu dahil tez hocası.

'Evet dış güçler...'

Gece 12'de dolardaki fırlama kararnamenin yayınladığı an. Kararname yayınlandığı zaman herkes bunun büyük bir faiz indirimine hazırlık olduğu şeklinde yorumladı. Dolar 9.18'e çıktı şu anda 9.16-9.17'lerde. Evet 'dış güç' diyebilirler çünkü kendileri bu kararları alanlar -dün Kılıçdaroğlu'nun bir milliyetçilik tanımı vardı 'ülkesini ve milletini seven' diye.- ülkesini ve milletini sevenler doğrultusunda mı hareket ediyor? O zaman dış güç... Bu işleri yaparken ülkenin ve milletin çıkarları doğrultusunda yapmak önemli.

Bu kadar hata acemilikle olmaz. Bunlar hata değil bilinçli. Ülkede nefes almak için iktidar değişimi şart.