Ekonomistler dolarda gece yarısı yükselişini nasıl yorumladı?

Ekonomistler dolarda gece yarısı yükselişini nasıl yorumladı?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda 3 ismin görevden alınmasının ardından dolarda gerçekleşen yükseliş ekonomi çevreleri tarafından nasıl değerlendirildi?

Akşam saatlerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nde görüştü. Görüşmenin ardından Merkez Bankası'ndan 3 isim Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle gece yarısı görevden alındı.

Görevden alma kararının ardından dolar yükselişe geçti. 9,18'nin üzerini test ederek yükselen dolar tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Peki ekonomi çevrelerinde bu yükseliş nasıl değerlendirildi? İşte ekonomistlerden dolar yükselişi için gelen değerlendirmeler...

Prof. Veysel Ulusoy: Serbest piyasada devalüasyondur bu.

Gazeteci Emin Çapa: Dolar 9.1783'ü gördü.
Merkez Bankası'na yapılan gece yarısı operasyonunu herkes benim gibi nefatif okudu. Olaya "teknik olarak bakan" isimler gönderildi. Sn Erdoğan teknik (bilimsel akılcı) bir bakış değil, siyasi bir bakış (kendi koltuğunu koruyacak) istiyor

Ekonomi yazar Uğur Gürses: Merkez Bankası bir ülkenin züccaciye dükkanıdır. Siyasi 'filler' oraya girdiğinde kırılıp dökülen o ülkenin parası olur.

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz: 128 milyar $ rezervi harcayarak yapılan deneyle “faiz sebep enf sonuç” teorisi ispat edilemedi ama; CB “gelişmekte olan ülkelerde MB yönetim değişiklik hızı ile enflasyon oranları arasında pozitif ilişki vardır” teorisini doğruladı. Nobele aday olabilir.
Bundan sonra en doğru para politikası hiç bir şey yapmamak. “Bırak dağınık kalsın”

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak: Atalar boşuna dememiş; “Başını acemi berbere teslim eden, Cebinden pamuğu eksik etmesin” Dolar 10 liraya koşuyor.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke: Yine geceyarısı kararnamesi, yine görevden alma, yine TL’de rekor değer kaybı! Sürekli tekrarlanan yanlış, hata veya beceriksizlik değildir. Bilinçli tercihtir…