İbrahim Kahveci ATO Başkanı'nın üreticilere yaptığı çağrıyı yorumladı! Erdoğan'ın teorisi iflas etti, ekonomi durdu

ATO Başkanı Gürsel Baran üretici firmalara toptancılara verdiğiniz söze sağdık kalın çağrısı yaptı. Bu çağrıyı Halk TV'de yayınlanan Neden Sonuç programında değerlendiren ekonomist İbrahim Kahveci, çağrının alt metninde 'Erdoğan'a bu teoriniz iflas etti, ekonomiyi durdurdu' mesajı verildiğini ifade etti.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, üretici firmalara "Satış sözleşmelerine riayet etmeleri" çağrısında bulundu. Baran, tedarik zincirlerinin bozulması, hammadde temininde yaşanan sıkıntılar ve hammadde fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tüm dünyada üretim maliyetlerinin yükseldiğini hatırlatarak, enerji fiyatlarındaki yükselme ile kurdaki dalgalanmaların da maliyet artışlarına sebep olduğunu söyledi.

'Kardeşim 15 gün de dolar 9 liradan 11 liraya geldi. Üretici nasıl sözleşmesine sağdık kalsın?' diyen ekonomist İbrahim Kahverci, ATO Başkanı Baran'ın çağrısında aslında "Ekonominin çarkları mahvoldu' diyor. Kahveci sözlerine şöyle devam etti:

'Ey üreticiler yapmış olduğunuz sözleşmelere sağdık kalın, sözleşmelerinizde toptancıya vermiş olduğunuz fiyata uyun' diyerek üreticilerin sözlerine uymadığını söylüyor. Kardeşim 15 gün de dolar 9 liradan 11 liraya geldi. Üretici nasıl sözleşmesine sağdık kalsın? Toptancılar malı fiyatlandıramıyor. Malı fiyatlandıramaz duruma geldik. Bu finansal dalgalanma şu anda reel ekonomiyi vurmaya başladı. Hani Cumhurbaşkanı hani Merkez Bankası Başkanı bir teorisi varya o teori iflas etti, işlemiyor. 'ATO başkanı attığı bu çağrı ile Erdoğan'a bu teoriniz iflas etti, ekonomiyi durdurdu' diyor.

ATO Başkanı'nda üreticilere 'sözünüzde durun' çağrısı yapmıştı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde maliyet artışlarını gerekçe gösteren bazı üretici firmaların imzalanmış sözleşmelere riayet etmeyerek ve verilmiş sözleri yerine getirmeyerek satış yapan toptancıları ve dağıtıcıları zor durumda bıraktığını ve piyasa ekonomisinin işleyişini sekteye uğrattığını söyledi.

Maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığını ve bunun normal olduğunu kaydeden Baran, "Pandemi süreciyle birlikte dünya tedarik zincirinde bozulma ile başlayan süreç enerji ve hammadde fiyatlarında yükselişe, bu yükseliş de üretim maliyetlerinde artışa ve nihayetinde satış fiyatlarına yansıdı. Bunda sorun yok ancak üretici ile toptancı arasındaki alım satımlarda, maliyet artışları gerekçe gösterilerek sözleşme fiyatlarına sadık kalınmamaya, sözler tutulmamaya ve verilen siparişler yerine getirilmemeye başlandı" dedi. Baran, gelinen noktada toptancıların sipariş ettiği ürünü, sipariş ettiği fiyattan alıp alamayacağı konusunda tedirginlik içinde ticaret yaptığını ve önünü görmekte zorlandığını söyledi.

Tedarik zincirinin üreticiden, toptancı, dağıtıcı, perakendeci ve tüketiciye ulaşmasını kapsayan sürecin tamamını kapsadığını hatırlatan Baran, "Üretici firmalardan alınan fiyatlarla iş bağlantıları gerçekleştiren ve büyük projelerle sözleşme imzalayan bayiler, iptal edilmek istenen sözleşmeler nedeniyle zor duruma düşüyor. Maddi kayıpların yanı sıra güvenilirliğini de kaybetme tehlikesi yaşıyor. Üyelerimiz, sözleşme şartlarını yerine getirememekten dolayı yasal yaptırım riskiyle de karşı karşıya kalabiliyor" dedi.

Üretici firmaları, verilen taahhütleri yerine getirmeye davet eden Baran, "Ticari hayat üreticiden perakendeciye kadar bir bütün. Bu noktada üretici firmalardan beklenti, birlikte çalıştıkları satış kanallarının sesine kulak vermeleri ve onları zor durumda bırakmamaları" diye konuştu.
Baran, tüm dünyanın yaşadığı fiyat artışı sürecinin Türkiye'deki yansımalarının birlik ve beraberlik içerisinde aşılabileceğini de sözlerine ekledi.