Hürmüz krizi sürüyor: Haftanın son günü sert düştü

Hürmüz krizi sürüyor: Haftanın son günü sert düştü
New York borsası, Ortadoğu'daki gerilim ve petrol fiyatlarındaki yükselişin sürdüğü haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Dow Jones yüzde 0,96, S&P 500 yüzde 1,51, Nasdaq ise yüzde 2,01 değer kaybetti. Petrol fiyatları yükselişini sürdürürken, ABD'nin İran'a kara harekatı hazırlığı yaptığı iddia edildi.

New York borsası, Ortadoğu'daki gerilim ve petrol fiyatlarındaki yükselişin sürdüğü haftanın son işlem gününü düşüşle kapattı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,96 azalarak 45.577,47 puana, S&P 500 endeksi yüzde 1,51 düşüşle 6.506,48 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 2,01 kayıpla 21.647,61 puana geriledi.

PETROL FİYATLARI YÜKSELİYOR

ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırıları ve İran'ın misillemelerine ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında yer alırken, Ortadoğu'da tansiyonun düşeceğine dair herhangi bir işaret görülmedi. Brent petrolün varil fiyatı TSİ 23.45 itibarıyla yüzde 3,4 artışla 112,3 dolar olurken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili yüzde 2,8 artarak 98,8 dolardan alıcı buldu.

KARA HAREKATI HAZIRLIĞI İDDİASI

Bölgede çatışmaların daha uzun süre devam etmesinden endişe duyulurken, ABD'nin İran'a karşı kara kuvvetlerini bölgeye konuşlandırmak için ayrıntılı hazırlık yaptığı iddia edildi. CBS televizyonuna konuşan kaynaklar, Pentagon yetkililerinin İran'a yönelik kara harekatı planı üzerinde çalıştığını öne sürdü.

FED YETKİLİLERİNDEN KARIŞIK MESAJLAR

Enerji arzını sağlamaya yönelik adımlara rağmen petrol fiyatlarının yüksek seyri enflasyon kaygılarını beslerken, Fed'in para politikasının geleceğine ilişkin belirsizlikler de piyasalar üzerinde baskıyı artırdı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, işgücü piyasasındaki son gelişmeler ve Ortadoğu'daki çatışmanın yarattığı belirsizliğin daha temkinli bir yaklaşım gerektirdiğini belirterek, "Sadece beklemek ve bunun nereye gideceğini görmek istiyorum, işler makul şekilde iyi giderse ve işgücü piyasası zayıf kalmaya devam ederse, yılın ilerleyen dönemlerinde politika faizini düşürmeyi tekrar savunmaya başlarım" dedi.

Fed'in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michelle Bowman ise yıl sonuna kadar üç faiz indirimi öngörmeye devam ettiğini belirterek, "İran ile çatışmanın etkilerinin ne olabileceğini söylemek için henüz çok erken, ancak arz yönlü politikalardan bazılarının ekonomi üzerindeki etkilerini gösterdiğini görmeye başlayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Ancak para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in 2026 sonuna kadar faiz oranlarını düşürmekten ziyade artırma ihtimalinin yükseldiğine işaret etti. Faiz indirimlerinin gündemden kalkabileceğine dair endişelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,38'e yükseldi.

TEKNOLOJİ HİSSESİNDE SERT DÜŞÜŞ

Kurumsal tarafta, ABD'li teknoloji şirketi Super Micro Computer'ın kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyeleri dahil üç kişinin Çin'e en az 2,5 milyar dolar değerinde Nvidia çipli sunucuları lisanssız şekilde yönlendirmekle suçlanmasının ardından şirket hisseleri yüzde 33,3 değer kaybetti.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi