Gayrimenkulde rayiç bedel yerine gerçek bedel geliyor
Gayrimenkulde yeni dönem başlıyor, rayiç bedel son buluyor. Vergi kayıplarının önüne geçmek için harekete geçildi. Yeni uygulama ile artık gayrimenkul alım satımındaki vergilendirmeler artık rayiç bedel üzerinden değil gerçek değer üzerinden hesaplanacak.Yeni sistem 2026 yılında devreye girecek.
Kamu gelirlerinin artırılması ve gayrimenkul sektöründe vergi adaletinin sağlanması için ilgili bakanlıklar bir süredir çalışıyordu. Verilen bilgiye göre, gayrimenkullerin vergilendirilmesine yönelik dünya örnekleri incelendi.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Cumhurbaşkanlığının yıllık programında da nesnel ölçütlere dayalı bir gayrimenkul değerleme sistemine ihtiyaç olduğu belirtilmişti. Bu doğrultuda, gayrimenkul değer değişimlerinin takip edilmesi ve taşınmaz değer haritalarının oluşturulabilmesi için teknik altyapı geliştirilecek.
GERÇEK DEĞER ÜZERİNDEN VERGİLENDİRME YAPILACAK
Taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulacağı bu sistem Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek. Teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra gayrimenkullerin alım satımının gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi konusunda kanun değişikliği yapılacak.
Edinilen bilgilere göre gayrimenkul alım-satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme uygulaması 2026 yılında devreye alınacak.
MEVCUT UYGULAMA NASIL?
Mevcut uygulamada gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 20 oranında zorunlu tapu harcı ödüyor. Alıcı ve satıcının gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım satım bedelini beyan etmeli.
Tapuda yapılan alım veya satım işleminden sonra, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıttığı durumda emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespiti yapılırsa, eksik alınan harç taraflardan cezalı olarak isteniyor.
Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’na göre gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren beş sene içinde satılması durumunda elde edilen gelir değer artışı kazancı olarak vergiye tabi.
Değer artışı kazancının tespitinde, satış bedelinden endekslenmiş alış bedeli ile tapu harcı gibi giderler ve ilgili yılın istisnası düşülüyor kalan kazanç üzerinden gelir vergisi alınıyor.
RAYİÇ BEDEL NEDİR?
Rayiç bedel; alınacak veya satılacak ev, arsa, taşıt veya taşınmaz malların piyasada olan değerini ifade etmek için kullanılır. Rayiç bedeline sadece alım - satım işleri sırasında değil sigorta yaptırma veya vergi ödemeleri sırasında da ihtiyaç duyulur.
Kaynak:Türkiyegazetesi