Fitch'in Türkiye kararının ardından Mehmet Şimşek’ten ilk açıklama

Fitch'in Türkiye kararının ardından Mehmet Şimşek’ten ilk açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Kredi Değerlendirme Kurulu Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu değiştirme kararına ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi. Şimşek, "Bu hafta açıkladığımız Orta Vadeli Programımızla son bir yılda elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız" ifadesini kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltmesi hakkında açıklama gerçekleştirdi. Şimşek, bu hafta içinde açıklanan yeni Orta Vadeli Program’a (OVP) işaret ederek ekonominin son bir yılda kazanım elde ettiğini ifade etti.

mehmet-simsek.webp

Son bir yılda elde edilen kazanımları kalıcı bir hale getirerek Türkiye ekonomisine duyulan güveni daha da artıracaklarını dile getiren Şimşek, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bu yıl kredi notumuzu ikinci kez artırarak B+’dan BB-’ye yükseltti. Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde 2024 yılında üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz. Bu hafta açıkladığımız Orta Vadeli Programımızla son bir yılda elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız." ifadelerini kullandı.

AKP iktidarı 2025-2027 yıllarını kapsayan ekonominin üç yıllık yol haritası olan Orta Vadeli Programı açıkladı. Programda enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedefler bulunurken söz konusu programa göre, 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,5'a düştü. Enflasyon beklentisi ise içinde bulunduğumuz yıl için yüzde 33'ten yüzde 41,5'e çıktı.

imsek-aciklama.png

TİCARET BAKANI BOLAT’TAN DEĞERLENDİRME

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği açıklamada, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B+'dan 'BB-'ye yükseltti. Bu değerlendirme, Türkiye ekonomisinin makroekonomik göstergelerinde yaşanan iyileşmelerin uluslararası arenada da kabul gördüğünü bir kez daha göstermektedir." ifadesini kullandı ve iktidarın uyguladığı maliye, para ve ticaret politikalarının başarılı sonuçlarının uluslararası platformda da takdir görmeyi sürdürdüğünü savundu.

bakan-bolat.jpg

Özellikle enflasyondaki düşüşün, milli gelirdeki artışın, dış ticaret ve cari işlemler açığındaki iyileşmelerin, finansal istikrarı sağlama noktasındaki kararlı adımların, döviz rezervlerindeki artışın ve toplumsal refahın adil dağılımı için gösterdikleri çabanın ekonomideki dengelenme ve istikrar sürecini kuvvetlendiğini iletti.

Bakan Bolat, söz konusu olumlu gelişmelerin, ülkenin sürdürülebilir büyüme potansiyelini ortaya koyarken uluslararası güvenilirliğini de pekiştirdiğini ifade ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, başarıya katkı sağlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, tüm bakanlara ve emek veren tüm kurumlara teşekkür etti.

bolat-aciklama.png

Kaynak:halktv.com.tr