Faiz Geliri, Vadeleri Uzattı! "1 Milyonluk Yatırım, Yıllık Faizle 507 Bin Lira Kazandırıyor!"
Halk TV'de Ekrem Açıkel'in sunduğu "Ekrem Açıkel ile Halkın Haberi" programında bankaların yüksek mevduat faizleri ele alındı. Açıkel, "Akılcı iktisat bilimine uygun doğruları yapmadığınızda, şimdi dünya kadar faiz artışı bile yeterli olmuyor. Yaşananlar, herkesin mevduata yönelerek bu faizi bir daha bulamayacağını düşündüğü eleştirisi yapıldı. Öyle arttı ki faizler! Ne ev alacağım ne araba alacağım piyasa zaten satışları bıçak gibi kesmiş durumda. Durum böyle olunca yatır paranı mevduata bir yıl oturduğun yerde tatilini yap, aksın para." dedi.
Zamanında yapılmayan faiz artışının Türkiye’yi bu duruma getirdiğine dikkat çeken Açıkel, şöyle devam etti: "Bu faizi bir daha bulamam manşetimiz bu. Çok önemli vadedeki artışı, mevduat faizlerindeki uzamayı vatandaşın tercihini BDDK raporlarından anlatacağım size. Türk lirasına yüksek faiz! işte baktığınızda Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 tuttu, bankalarda yüzde 52 yüze 53'e kadar faiz var. Bu faizlerden yararlanma isteği arttı. Ev araba almıyorlar elinde sıcak parası olan mevduata faize yatırıyor. Yerli yatırımcı bu faizi kaçırmamayım diyerek genelde biliyorsunuz faizler 32 güne kadar yatırılırdı şimdi 1 yıla kadar uzattılar.
BDDK verileri bu değişimi ortaya koyuyor. 3 ay vade en çok tercih edilen şu anda 90 günün üzerinde tercih oranı vadeli mevduatlarda yüzde 32 oranına ulaşmış. Toplam faize bağlanan para. Bir yıl vade giderek yükseliyor normalde yüzde 3'lerdeymiş Türkiye'de son iki ayda yüzde 5'lere gelmiş bir yıllık vadeye yatırılan mevduat. Ve bir aylık vade genelde 32 gündür oradaki oranda ise düşüş devam ediyor. Tercih oranı yüzde 13'lerde kalmış. Peki ortalama vade bugünlerde bu yüksek faizde insanlar ne kadar vadede tutuyor parasını? Tüm hesapların ortalaması 99 güne çıkmış durumda. İnsanların genel algısı bir daha bu faizi bulamam paramı harcamamayım vadede tutayım paramdan kar alayım diyor.”
“Son durumu somut rakamlarla anlattığımda bana hak vereceksiniz” diyen Ekrem Açıkel şöyle devam etti: “1 milyon lira param var diyelim yerli sıfır bir otomobili bu parayla alabilir miyim? diye soran Açıkel bu parayla alır dedi ve bu parayla araba almıyorum faize yatırıyorum 32 gün vadede yüzde 52'lerde oran aylık getirisi 42 bin lirayı aşıyor. Aynı şekilde 1 milyon lira 92 gün vadede yüzde 52 oranla aylık getirisi 121 bin lira getirisi var ve yine aynı 1 milyon lirayı 365 gün yani bir yıllık faiz mevduatına yatırdığınızda bir yıllık faiz oranı yüzde 52 ile bir yılda 507 bin lira getiri sağlıyor. Bu paraların 1 milyonluk ana paraya göre hesap edildiğini düşünürseniz ilave edin 3 milyon lira, 5 milyon 10 milyon lira yatırdığınız zaman nasıl bir gelir olacak?
Zamanında akılcı iktisat bilimine yakışan doğruları yapmadığınız zaman şimdi dünya kadar faiz arttırdınız kifayet etmiyor, ve yaşananlar! Herkes mevduata doğru bu faizi bir daha bulamam diyerek gidiyor.”
HALKBANK’TAN AYHAN BORA KAPLAN'A 550 MİLYON TL KREDİ
"Bankalarda bunlar yaşanıyor bir de kamu bankalarımız var biliyorsunuz. Gazeteci Timur Soykan yine büyük bir habere imza attı. Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında, esnafımıza yardım için kurulan Halkbank'ın nasıl tuhaf şirketlere eşe dosta nasıl kredi verdiği ve bankanın bir anlamda içinin nasıl boşaltıldığını ortaya koydu." dedi.
NE OLMUŞTU?
Birgün'den Timur Soykan'ın haberine göre Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda suç örgütünün kara para aklamak için kullandığı 50 şirket mercek altına alındı.
Birgün'den Timur Soykan'ın haberine göre Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda suç örgütünün kara para aklamak için kullandığı 50 şirket mercek altına alındı.
MASAK raporunda; Ayhan Bora Kaplan’ın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışma kayıtlarında 2020 yılına kadar ‘Garson (Servis elemanı)’ olarak göründüğü ve banka hesaplarında bir hareket bulunmadığı anlatıldı. 2020 yılı ve sonrasında ise hayatın olağan akışına aykırı yüksek nakit işlem tutarları ve para transferleri gerçekleştiği belirtildi. Söz konusu paranın kaynağının suç olduğu ve kara para aklandığı tespiti yapıldı. Ayhan Bora Kaplan, eşi, sevgilisi, eniştesi ve adamlarının hesaplarında on milyonlarca liralık para transferleri vardı. Elbette bunlar sadece resmi işlemlerde yakalanabilen, gerçek servetin küçük kısmı olan tutarlardı. Normal bir yurttaş 10 bin dolardan fazla para transferi yaptığında inceleme başlatan MASAK, nedense 4 yıl boyunca harekete geçmedi.
Büyük skandal ise suç örgütünün kara para akladığı şirketlerinde ortaya çıktı.
Ayhan Bora Kaplan davasında TMSF tarafından el konulan 31 şirketten biri; Ayyıldız Tünel Ekipmanları İmalatı Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2017 yılında para transferleriyle 11 bin 843 TL para girişi olan şirket 2023 yılında şahlanıyor. 1 milyar 748 milyon 961 bin TL para girişi oluyor. 2023 yılında 1 milyar 127 milyon 206 bin TL para çıkışı oluyor.
Ama kara para yetmiyor, şirket kamu bankasından yüz milyonlarca kredi alıyor. MASAK raporunda şu tespit yapıldı: “Özetle şirketin ticari faaliyetlerinin yanında sürekli sermaye arttırımı ile ve bankalardan kullandığı kredi ile büyüdüğü anlaşılmıştır.”
MASAK raporuna göre, Halkbank'ın incelenen şirkete 2021-2022 yılları arasında toplam 25 kredi verdiği belirlendi. Bu kredilerin toplam tutarının 480 milyon 515 bin TL olduğu raporda yer aldı. Bu durum, Halkbank'ın söz konusu mafya bağlantılı şirkete ciddi miktarda kredi sağladığını gösterdi.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi