En Düşük Emekli Maaşına Dair Senaryo Ortaya Çıktı! Masada 3 Formül Var

En Düşük Emekli Maaşına Dair Senaryo Ortaya Çıktı! Masada 3 Formül Var
Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte emekli aylığına yapılacak zam oranı hakkında formüller de şekillenmeye başladı. İşte en düşük emekli aylığını 10 bin lira olarak belirleyip milyonlarca vatandaşı açlık sınırının altında yaşamaya mahkum eden hükümetin senaryoları...

Emekli maaşlarına zam oranının Meclis Başkanlığı'nca belirlenmesi için temmuzun ilk haftasında altı aylık enflasyon farkının açıklanması bekleniyor. Maaşların yeniden belirleneceği tarih bu kadar yaklaşmışken zam oranı hakkında 3 farklı formülden bahsediliyor.

MAAŞ ZAMMI 6 AYLIK ENFLASYONA GÖRE YAPILACAK

4 aylık enflasyona göre emekliler yüzde 18,70'lik zam alacak. Kesin zam oranı ise mayıs ve haziran enflasyonlarının açıklanmasıyla belli olacak. Enflasyon tahminlerine göre emekliye yüzde 25 zam yapılması bekleniyor.

thumbs-b-c-923ff6fd0fffd63c3c05438d6d7630fe.jpg

YÜZDE 5'LİK REFAH ARTIŞI GELECEK Mİ?

Hükümetin emeklilerin alım gücünü artırmak için yeni formüller üzerinde çalışması bekleniyor. Emekli zammı için bu formüle göre yüzde 25'lik emekli zammına refah artışı yapılarak yüzde 30'lara çıkarılması gerekiyor.

4-001.jpg

YILLIK ENFLASYONA GÖRE ZAM YAPILIRSA

Bir başka formül ise temmuzda zammın 6 aylık enflasyona göre değil, yıllık enflasyona göre belirlenmesi. Merkez Bankası'nın açıkladığı yıl sonu enflasyon tahmininin temmuz zammına yansıtılması durumunda emekli maaşları yüzde 38 oranında artacak.

BU FORMÜLLER NETİCESİNDE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ocak 2024'te belirlenen orana göre emekli maaşı 10 bin TL olarak uygulanıyor. En düşük emekli maaşında da bir düzenleme beklentisi var. Altı aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 25'e göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL civarında belirlenecek.

Yüzde 30'luk artışa göre ise en düşük emekli maaşı 13 bin TL olacak.

Zammın yıllık enflasyon hesabına göre yapılması durumunda en düşük maaş 13 bin 800 TL civarında olacak.