En büyük varlık fonunda 6 ayda 110 milyar dolar getiri

En büyük varlık fonunda 6 ayda 110 milyar dolar getiri
Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu 2021 yılının ilk 6 ayında 110 milyar dolarlık getiri elde etti. Fon hisse yatırımlarından yüzde 14 getiri sağladı.

Fon büyüklüğü olarak dünyanın en büyük varlık fonu olan 1,4 trilyon dolarlık Norveç Varlık Fonu yılın ilk altı ayında yüzde 9,4 getiri sağlayarak 110 milyar dolar getiri kaydetti.

Oslo merkezli fon hisse yatırımlarından yüzde 14 getiri sağlarken sabit getirili menkul kıymet yatırımlarından yüzde 2 kayıp yaşadı. Halka arz olmayan gayrimenkul yatırımları ise fona yüzde 4,6 kazandırdı. Yenilenebilir enerji altyapı yatırımları ise yüzde 1,9 zarar etti. Genelde ise fon gösterge olarak belirlediği getiri oranının 28 baz puan üstünde getiri sağlamış oldu.

Fonun CEO’su Nicolai Tangen enflasyonun getirilere yönelik en büyük tehdit olduğunu belirtirken hisse ve tahvillerin kırılgan olduğunu söyledi.

Tangen’in CEO olmasıyla birlikte fon sürdürülebilir yatırımlara bağlılığını daha çok dile getirmeye başlamıştı. Fon çevre, sosyal ve yönetişim anlamında risk taşıyan şirketlerden çıkma planını hızlandıracağını belirtmişti. Fon aynı zamanda gelişmekte olan ülke yatırımlarını da aynı strateji kapsamında azaltmayı planlıyor.