Ekonomist Selçuk Geçer: Erdoğan iyi polisi, Merkez Bankası kötü polisi oynamaya devam edecek

Halk TV Haber Masası programına katılan Ekonomist Selçuk Geçer Merkez Bankası faiz kararını değerlendirdi. Geçer, Merkez Bankası ve Erdoğan ilişkisi hakkında "Erdoğan iyi polisi, Merkez Bankası kötü polisi oynamaya devam edecek" dedi.

Halk TV'de Seda Selek'in sunumuyla ekrana gelen Haber Masası programına katılan Ekonomist Selçuk Geçer, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 19 düzeyinde sabit tutma kararını değerlendirdi. "Sıkı para politikası devam ettirilirse bu ay 8.80 seviyelerine giden bir dolar kuru görürüz" diyen Geçer şöyle konuştu:

 "Enflasyon 18,95'ti reel faiz artık sıfır. Bu reel faiz ortamında yabancıların Türkiye'de kalma ihtimali neredeyse yok. Yerlilerin de mevduata yönelme ihtimali yok. Bu ortamda dolarizasyona ilgi artacaktır"

'Türkiye'ye dolar girmediği sürece sıkışıklık devam edecek'

Dolarda bir düşüş olmadığını söyleyen Geçer sözlerine şöyle devam etti:

"'Türkiye 2 milyar dolarlık bir swap anlaşması yaptı' deniliyor. Türkiye'ye bir dolar girişi falan yok. İşin gerçeği şu, Türk Lirası ve Güney Kore Wonu'yla swap'ı yapılıyor, bu da ticarette kullanılacak. Bizim zaten ciddi manada Güney Kore'ye dış ticaret açığımız var. Onlar bize mal satıyor, biz onlardan mal alıyoruz. Adamlar bir anlamda kendilerini garanti altına almak için 2.3 trilyonluk Güney Kore Won'u karşılığında bir swap anlaşması yaptılar, biz de 17,5 milyon dolarlık bir karşılık sunduk. Dolayısıyla Türkiye'ye gerçek anlamda dolar girmediği sürece, swap anlaşması dolar üzerinden olmadığı sürece bu dolar sıkışıklığı devam edecek" dedi.

'Dua edelim enflasyon yüzde 25'i aşmasın'

Erdoğan'ın "Düşüşe geçiyoruz" açıklamasının ardından Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 19'da sabit tutmasını değerlendiren Geçer, Deutsche Bank ve Credit Suisse açıklamalarının önemli olduğunu söyledi: 

"Deutsche Bank 200 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyordu Eylül ayı itibarıyla. O söylem değişti, Kasım'a kadar faizleri indiremez dedi. İndirirse de 100 baz puanlık bir indirim olur dedi. Credit Suisse ise şöyle söyledi 'Eğer ki Merkez Bankası yanlışlıkla faizleri indirme kararı alırsa ya da sıkı para politikasından vazgeçerse dolar 8.80'e gider' demişti. Benim ayrıştığım nokta ise şu, Merkez Bankası 50-100 baz puan fark etmez, faiz indirirse biz 8.80, 9.00, 9.50 dolar görmeyiz. Kavcıoğlu 'Sıkı para politikasını devam ettireceğiz' diyor. Bu faizler indirilemeyecek, indirilmeye kalkılırsa kırılganlıklar artar. Öteki taraftan Cumhurbaşkanı müteahhitleri biraz rahatlatmaya çalışıyor. 'Faizleri indireceğiz sizin konutları satmayacağız' demeye getiriyor. Bunu yapma ihtimali yok, bu faizleri indiremezsin. Enflasyon da ne yazık ki yükselmeye devam edecek ve yıl sonunda 20'nin üzerinde bir enflasyon göreceğiz. Dua edelim 25'i aşmasın." 

'Erdoğan iyi polisi oynamaya devam edecek'

Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanı arasında iyi polis, kötü polis dinamiği olduğunu söyleyen Geçer:

"Sayın Cumhurbaşkanı iyi polis, Merkez Bankası kötü polisi oynamaya devam edecek. TÜİK ortada kalacak. 3 Eylül'de enflasyon rakamları yüzde 10-15 arasında açıklanırsa şaşırmayacağım" dedi.

 

Etiketler :