Emeklilere Soğuk Duş: Zamlı Bayram İkramiyeleri O Emeklilere Ödenmeyecek!

Emeklilere Soğuk Duş: Zamlı Bayram İkramiyeleri O Emeklilere Ödenmeyecek!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenecek bayram ikramiyelerinin bu yıl 3 bin TL olacağını duyurdu. Artış miktarının enflasyonun altında kalması dikkat çekerken, ikramiyeler için yapılan kapsam değişikliği milyonlarca emeklinin tepkisine neden oldu.

İlk olarak 2018 yılında uygulanmaya başlanan emekli bayram ikramiyeleri, 1000 TL olarak ödenmeye başlanmıştı.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyona rağmen yıllarca ikramiye tutarını değiştirmeyen AKP iktidarı, ilk olarak 2022 yılında yalnızca 100 TL'lik zamla ikramiyeleri 1100 TL'ye yükseltirken, geçtiğimiz yıl ikramiyeleri 2000 liraya çıkarmıştı.

EMEKLİNİN İKRAMİYESİ ERİDİ PUL OLDU

2018 yılında 1603 TL olan asgari ücrete karşın 1000 TL şeklinde ödenen ikramiyeler, asgari ücretin yüzde 62.5'ine denk düşerken, yıllar içerisinde emeklinin alım gücünü düşüren siyasi iktidar, halihazırda ödeyeceği bayram ikramiyeleri ile emekliye yalnızca asgari ücretin yüzde 20.6 oranında ödeme yapacak.

lira8.jpgEMEKLİ İKRAMİYESİNDEN KİMLER YARARLANAMAYACAK?

28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT düzenlemesi ile geçtiğimiz yıl 2 milyon 250 bin vatandaş daha emekliliğe hak kazanırken, kademeli prim sistemi nedeniyle geriye kalan milyonların yıllar içerisinde parça parça emekli olmasının önü açıldı.

Bu düzenleme nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yüz binlerce başvuruyu incelerken, emeklilere bayram ikramiyesine dair kötü haberi SGK uzmanları duyurdu. EYT ile emekli olmak için gün sayan vatandaşlar, emeklilik başvurularını 31 Mart öncesinde yapmamaları halinde Ramazan Bayramı'nda ikramiye alamayacak.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Mart ayının başında Meclis'e gelmesi beklenen ikramiye düzenlemesinin, 31 Mart seçimlerinden önce hesaplara aktarılması bekleniyor.

paracik3.jpgYerel seçimler nedeniyle iktidarın, emeklinin cebine girecek olan 3 bin TL'yi nisan ayına bırakmak istemediği kulislerden aktarılırken, SGK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm vatandaşlara aynı ikramiye tutarı ödenecek.