Emekli maaşlarıyla ilgili AKP'den açıklama. Maaşlar nasıl olacak?

Emekli maaşlarıyla ilgili AKP'den açıklama. Maaşlar nasıl olacak?
AKP, emekli maaşlarına ilişkin yeni bir açıklama gerçekleştirdi. AKP Grup Başkanı Güler, "2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir" ifadesini kullanırken çalışmaların sürdüğünü iletti. Güler, bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısından daha fazla olduğunu iletirken "Yeni bir emeklilik sistemini ortaya kalmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Ocak ayı yaklaşırken asgari ücretli ve emekli vatandaşlar maaş zamlarını ve 2025 maaşlarını merakla bekliyor. AKP’den ise emekli maaşları ve masadaki yeni emeklilik düzenlemesine ilişkin yeni bir açıklama yapıldı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, 1 Ekim Salı günü başlayacak olan 28. Dönem 3. Yasama Yılı öncesinde açıklamalarda bulundu.

abdillah-guler.jpg

2025 yılında emekli olanlara, 2024 yılında emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına dair değerlendirmeler hakkında "Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım.” ifadelerini kaydeden Güler, buna yönelik hakkaniyetli ve orta bir çözümün ortaya konulabileceğini ifade etti.

Güler, açıklamasında, “Ama şu anda bunun sayısal bir veri olarak nelere tekabül ettiğine dair bir veri yok. Bunlar ortaya çıktıktan sonraki aşamada Bakanlık bürokrasisiyle de görüşerek belli bir noktaya ulaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

emekli.jpg

“BİRAZ DAHA ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”

Güler, Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulması hakkında da açıklama yaparak "Önemli bir çalışma olarak değerlendirilmesi lazım. Emeklilik sistemimize uyum açısından bu konuda biraz daha çalışmamız gerekiyor" söyleminde bulundu. AKP Grup Başkanı, uygulamaya ilişkin uluslararası ölçeklerin ortaya çıkmasının ardından yılbaşından sonra bu konuyu gündemlerine alabileceklerini iletti.

maas.webp

'GÜÇLÜ BİR REFORMA İHTİYAÇ VAR'

Güler, gerçekleştirdiği açıklamada, “Emeklilik sistemine yönelik daha dengeli, aylık bağlama oranlarından tutun da prim miktarına, prim süresine, emeklilik yaşına kadar daha sürdürülebilir bir sistemi inşa etmemiz lazım." ifadelerini kaydederken daha sadeleştirilmiş, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın da kendi disiplini açısından sürdürülebilir, hem gelir açısından hem de giderleri karşılama açısından güçlü bir reforma ihtiyaç olduğunu belirtti.

“BAZI İLLERDE EMEKLİ SAYISI ÇALIŞAN SAYISINDAN FAZLA”

Bu konuda merkezi bütçe desteğinin her yıl arttığını ileten Güler, "Önümüzdeki dönemlerde artış göstermeye devam edecek. Çünkü sisteme EYT kapsamındaki kanunla beraber yeni emekliler dahil olacak" açıklamasını yaptı. 16 milyon 150 bin civarında emekli ve 27 milyon civarında kayıtlı prim ödeyen çalışanın olduğunu kaydeden Güler, bu dengenin çok daha iyi hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Güler, bazı gelişmiş ülkelerde emekli çalışan oranının, bir emekliye 2,5-3,5 çalışan civarında olduğunu aktarırken Türkiye'de bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısından daha fazla olduğunu iletti.

para.webp

'MAKUL BİR ÇÖZÜM ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM'

Gelişmiş ülkelerin bu konuda aldığı tedbirler ve uygulamalardan da faydalanıp orta bir yolda yürümenin yararlı olduğunu söyleyen AKP Grup Başkanı, "Her kesimin katkısını alarak bu konuyu ciddi bir istişare etmemiz lazım. Daha adil, daha kalıcı, dengeli, sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini, ekonomimize daha büyük bir yük getirmeden makul bir çözümü ortaya koymamız lazım" açıklamasını yaptı.

Kaynak:AA