Ekonomistten Ezber Bozan Dolar Yorumu! Türkiye'de En Ucuz Şey

Ekonomistten Ezber Bozan Dolar Yorumu! Türkiye'de En Ucuz Şey
Ekonomi profesörü Emre Alkin, Türkiye'deki dolar kuruyla ilgili ezber bozan bir yorum yaptı. Merkez Bankası'nın kura müdahalesini eleştiren Alkin, "2018 yılından bu yana uygulanan yanlış ekonomi politikasını düzeltmek için elle tutulur herhangi bir reçetesi olmadığını anladık" dedi.

Türkiye'deki dolar kurunun gerçek seviyede olmadığı, doların gerçek değerinin aslında 45-50 bandında olduğu ekonomistler tarafından uzun bir süredir dile getiriliyor.

Benzer bir yorum Prof. Dr. Emre Alkin tarafından da gündeme getirildi.

Nasıl Bir Ekonomi TV’de Ekonomi Masası’nın konuğu olan Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, “Merkez Bankası, uyguladığı politika ile talebi kısmıyor, ihraç ediyor. Bavul ticareti geri geldi” dedi. Alkin, kurun baskılanmasıyla doların Türkiye’de en ucuz şey haline geldiğini söyledi.

kur-korumali.png

Alkin'in yazısının ilgili bölümleri şöyle:

Geçen yıl Haziran ayında göreve gelen Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarının 2018 yılından bu yana uygulanan yanlış ekonomi politikasını düzeltmek için elle tutulur herhangi bir reçetesi olmadığını anladık.

Ezberlenmiş bir şey var: Dövizi baskıla, faizi enflasyonun arkasında koştur. Bütün yükü finans kuruluşlarının üstüne yükle. Kredi vermemelerini sağla. Ama sonra 3 ayda 500 milyar TL bütçe açığı ver. Vatandaşa kaynağın ulaşmaması için çaba gösteren, bunu da sıkı para politikası diye anlatmaya çalışan bir reçete karşısında tabii ki Avrupa bizden ucuz hale gelir.

emre-alkin.jpg

MERKEZ BANKASI TALEBİ İHRAÇ EDİYOR

Şu anki politikayı destekleyenler bilmeli ki iktisat alternatifsizlik bilimi değil. Ama ortaya konulan politika çok kırılgan bazı parametrelere dayanıyor: “Yaz aylarında rehavet olur. Turist döviz getirir. İhracatçının dövizi de içer girer.”

Ama durum böyle değil. Haziranda vatandaş en az yüzde 72 enflasyonu görünce sormayacak mı “Ne biçim politika uyguluyorsunuz? Hem faiz yüzde 50 oldu hem de enflasyon yüzde 72 oldu?” diye. “Sıkı para politikasından başka çaremiz yok” diyenler , sıkı para politikası olmadığını, Merkez Bankası’nın yaptığı işle talebi kısmadığını, talebi ihraç ettiğini görmüyor mu?

İnsanlar, Türkiye’deki mal yüzde 35-40 daha pahalı diye yurtdışına giden arkadaşlarına sipariş veriyor. Bu politika bavul ticaretini geri getirdi. Döviz kurunu tutmakta niye bu kadar ısrar ediyorsunuz? Türkiye’deki en ucuz şey şu anda dolar. Bu durumda turist nasıl getireceksiniz? Turistler “Türkiye ne kadar pahalı hale geldi? Almanya’dan, İtalya’dan, Fransa’dan pahalısınız? Yunanistan’dan açık ara pahalısınız” diyor.