Ekonomistlerden TÜİK'in enflasyonuna ilk yorum: Hükümetin enflasyon tahminini TÜİK tutturmuş

Ekonomistlerden TÜİK'in enflasyonuna ilk yorum: Hükümetin enflasyon tahminini TÜİK tutturmuş
TÜİK'in tartışmalı enflasyon verilerine ilk tepki ekonomistlerden geldi. İris Cibre, "Verilerle oynamak, halkı yanıltmak hata değil suçtur... Ne grafik koymaya, ne analiz yapmaya gerek yok" derken; Uğur Gürses, "Hükümetin enflasyon tahminini TÜİK tutturmuş!" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılının son ayının enflasyon verilerini paylaştı. TÜİK, aralık ayı tüketici enflasyonunu açıkladı. Aralık ayında aylık enflasyon yüzde 1,18 oldu. Yıllık enflasyon ise baz etkisiyle yüzde 64,27'ye geriledi. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise TÜİK verileri öncesi enflasyonu yüzde 137 olarak duyurdu.

Ekonomistler, tartışmalı verileriyle bilinen TÜİK'in enflasyonunu sosyal medya hesaplarından değerlendirdi. İşte ekonomistlerin ilk yorumları:

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz: İTO’nun verisi bile TÜİK'in açıkladığı 2022 yılı enflasyonundan 28,7 puan daha yüksek. Herkes gerçeği biliyor. Hepimiz günlük hayatımızda artan fiyatlar ve düşen alım gücü ile yüzleşiyoruz. Peki iktidar ne yapıyor? Göz göre göre milleti kandırmaya çalışıyor.

Bu yalandan küçük bir azınlık dışında hepimiz zarar görüyoruz. Yaptıkları hataları örtbas etmek ve kendilerine siyasi propaganda üretebilmek için insanların alın terine göz diken bir iktidar ülkeyi yönetiyor.

Mustafa Sönmez: İTO, Aralık ayı TÜFE artışı %3, TÜİK'inki %1,2. İTO diyor ki gıda %3 arttı, TÜİK%1,8 diyor. İTO konut harcamaları %4 e yakın arttı diyor, TÜİK'inki %2,8. Ulaştırmada azalma: TÜİK %4, İTO %3"

İris Cibre: TÜFE aylık 1.18% artarken ÜFE aylık 0.24% düştü. Gıda fiyatları ise aylık 1.86% artmış. Verilerle oynamak, halkı yanıltmak hata değil suçtur... Ne grafik koymaya, ne analiz yapmaya gerek yok.

ITO Aylık 2.94%. Açlık sınırı aylık 4.4%. Yoksulluk sınırı 4.40%. TÜFE Aylık 1.18%. Ayıptır yahu, ayıptır...

Uğur Gürses: Hükümetin enflasyon tahminini TÜİK tutturmuş!

Veysel Ulusoy: 1.18'mi? Ürünlerin hepsine zam geldi, enflasyon düştü.

Hakan Kara: Ücretiniz geçmiş enflasyona göre artsa dahi, enflasyon refahınızdan çalar. Düşük ölçülüyorsa daha fazla çalar.

Şenol Babuşcu: Hangisi Doğru?

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :