Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı: Merkez bankası yöneticileri kendilerini tarihin çöplüğüne attılar

Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı: Merkez bankası yöneticileri kendilerini tarihin çöplüğüne attılar
Merkez Bankası, yüzde 19 olan politika faiz oranını 1 puan düşürerek yüzde 18'e indirdi. halktv.com.tr'den Arda Ormancı, Ekonomist Uğur Gürses ve Emrah Lafçı'ya Merkez'in kararını sordu.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan indirerek yüzde 18'e düşürdü. Piyasa beklentisi, faizde değişiklik olmayacağı yönündeydi. Merkez'in 1 puanlık faiz indirimi beklenenden yüksek olurken karar sonrası Kapalıçarşı'da dolar 8,80 seviyesini gördü.

'Yükseltmesi gerekirken indirdi'

Ekonomist Uğur Gürses, faiz düşürme kararının yanlış olduğunu ifade ederken, "Tam tersine, Merkez Bankası faiz yükseltmesi gerekirken faiz indirdi" şeklinde konuştu.

Gürses karara dair şu ifadeleri kullandı:

"Petrol çıkaran ve petrol geliri olan Norveç bile faizi arttırırken bizimkilerin faiz düşürmesi, yani, petrol ithal eden, doğalgaz ithal eden, doğalgazın pahalandığı bir ortamda Türk Lirası'nın değerini koruması gereken bir Merkez Bankası bunu çöpe attı"

'Geçmişte de şahit olduk'

Merkez Bankası'nın kararı sonrası doların ilk on dakika içerisinde 8,80 seviyesini görmesiyle ilgili de konuşan Gürses, "Bu orta vadeli bir şey" dedi.

Faiz indiğinde dolara bir şey olmadığını geçmişte de şahit olunduğunu aktaran Gürses, "El altından döviz satılarak kuru tutmaya çalıştılar. Sonra ne oldu? Daha da değer kaybetti TL" sözlerini kullandı.

'TL değer kaybetmeye devam edecek'

Gürses, bu kararla TL'nin değer kaybına devam edeceğini belirtti.

'Merkez Bankası yöneticileri kendilerini tarihin çöplüğüne atmışlardır'

Twitter üzerinden de kararı eleştiren Gürses, "Siyasetçi oy kaybediyor diye bastığı parayı çöpe atan bir merkez bankası yöneticileri kendilerini de tarihin çöplüğüne atmışlardır" dedi.

'Sürpriz'

Ekonomist Emrah Lafçı ise kararın "sürpriz" olduğunu ifade ederek, "Aslında, genel olarak, hiç inmemesi bekleniyordu" dedi. Lafçı, kararın sonuç etkisi olarak da dolarda yükseliş ve borsada satış olduğunu belirtti.

'Mantıklı açıklama yapmak mümkün değil'

"Bu indirimin neden gerçekleştiği konusunda mantıklı herhangi bir açıklama yapmak mümkün değil" ifadelerini kullanan Lafçı, enflasyonun yüzde 19,25 olduğu bir yerde faizlerin de bu rakamın üzerinde olması gerektiğini aktardı.

Lafçı, konuşmasının devamında, Merkez Bankası Başkanı'nın da bu yönde bir taahhütte bulunduğunu ve Para Politikası Kurulu Metni'nin son paragrafında bunun yazıldığını hatırlatarak, "O cümleyi oradan çıkartmışlar ve enflasyon yüzde 19,25 iken, 18 olarak faizi belirlediler şu an" dedi.

"Merkez Bankası Başkanı koltuğu için indirime gittiler"

Merkez Bankası'nın verdiği karardan ötürü kredibilite kaybı yaşadığını ve piyasaya verdiği taahhüdü yerine getirmediğini söyleyen Lafçı, MB'nin bu karara açıklama olarak enflasyonun geçici faktörlerden ötürü 19,25 olduğunu, çekirdek enflasyonun daha düşük olduğunu öne sürdüklerini ve buna güvenerek böyle bir karar alındığını anlattı.

Lafçı MB'nin bu açıklamasının bir bahane olduğunu düşündüğünü ve Merkez Bankası'nın Cumhurbaşkanı tarafından baskı altında olduğunu öne sürerken, "Bunun da Merkez Bankası Başkanı'nın koltuğu için risk tecil edeceğinden bir faiz indirimine gittiler" dedi.