Uzmanların faiz indirimi yorumları.... Durmuş Yılmaz: Soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı

Uzmanların faiz indirimi yorumları.... Durmuş Yılmaz: Soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı
Merkez Bankası'nın politika faizini 1 puan indirmesini değerlendirdi. Sönmez, "Öncelikle Merkez Bankası'nın kararı falan değil bu Saray'ın kararı. Merkez Bankası'nın ortaya koyduğu gerekçelerin hepsi incir çekirdeğini bile durdurmaz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesine karar verdi. Kararın ardından dövizde yukarı hareketlilik yaşandı. Karara tepkiler geliyor.

'Daha yüksek faize ve yüksek bedel ödemeye hazırlıklı olalım'

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Merkez Bankası'nın sürpriz yaparak politika faizini %19.0 dan %18 düşürdüğünü belirten Yılmaz, "Bu kararla soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı. Sabırsızlık yine baskın çıktı" dedi.

Yılmaz'ın Twitter'dan yaptığı paylaşım şöyle:

"TCMB süpriz yaparak politika faizini %19.0 dan %18 düşürdü. Bu kararla soframızdaki 5 zeytinden iki tanesi daha çalındı. Sabırsızlık yine baskın çıktı. Her zaman olduğu gibi yine başa döndük. Daha yüksek faize ve yüksek bedel ödemeye hazırlıklı olalım."

Ekonomist Mustafa Sönmez: Merkez'in değil Saray'ın kararı

Halk TV'de Can Coşkun ile Gündem Özel'de durumu değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, karara ilişkin, "Öncelikle Merkez Bankası'nın kararı falan değil bu Saray'ın kararı. Merkez Bankası'nın ortaya koyduğu gerekçelerin hepsi incir çekirdeğini bile durdurmaz. Ne dünyadaki gelişmeler, ne içerideki somut gelişmeler faizi indirmesine bir gerekçe oluşturmuyor. Erdoğan bir kere 'Faizi indireceğiz' dedi. Merkez Bankası bunu bir talimat olarak alıyor bir puan bile olsa indirime gittiler. Bir puanlık indirim hiçbir derde derman olmaz. Bu sembolik bir şey" dedi.

Sönmez şu değerlendirmelerde bulundu:

Öbür taraftan döviz fiyatı 8.80'i gördü. Bunun çok yıkıcı etkileri var. Bir tek adamın söylediği boşa gitmesin diye Merkez Bankası'nın almış bu ipe sapa gelmez karar dönüp dolaşıp doların fiyatını yükseltiyor. Bu beraberinde ithalatı pahalılaştıracak. Enflasyona yeni baştan ek bir rüzgar olacak. Döviz borçlusu kim varsa onların TL yüklerini aktıracak. Bu bir tek adam egzersizi.

Hangi beklenti ile alındı bu karar?

Cumhurbaşkanının iktidar egzersizi. Bu bir emir olarak verilmiş. 'Görevden bizi alabilir' kaygısı. Bunu emir telakki ettiler gerekçe olarak ipe sapa gelmez gerekçelerle indirime gittiler. Saraya karşı durumu kurtarmış olacaklar. Bir puan indirim de bir şeye yaramaz. Türkiye'de ekonomi tek adamın kişisel kaprisleriyle yönetiliyor. Ağır maliyetleri var. Bundan sonrada Merkez Bankası ciddiye alınmayacak. Türkiye'de Merkez Bankası'nı Saray ve tek adam yönetiyor bu anlaşıldı.

'2. Erdoğanomics Dönemi başladı'

Halk TV Programcısı Emin Çapa da kararın ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Çapa, "2. Erdoğanomics Dönemi başladı. Ilki ülkeye enflasyon, halka fakirlik getirmiş, Merkez Bankası'na 128 milyar dolara malolmuştu. Tek Adam'ın şahsi ikbali için ülke ateşe atılıyor" ifadesiyle faiz kararına tepki gösterdi.