Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?
Henley Pasaport Endeksi'nin son güncellemesi, dünyanın en güçlü pasaportlarını ortaya çıkardı. Listede Türkiye kaçıncı sırada yer aldı?

Bu yılın başı Singapur için oldukça parlak geçti; Singapur pasaportu, 195 ülkeye vizesiz giriş imkanı sunarak bir kez daha zirvede yerini aldı.

Singapur'un bu başarısı, ona "Dünyanın En Güçlü Pasaportu" unvanını bir kez daha kazandırdı. Endekste dikkat çeken bir diğer nokta ise Avrupa'dan gelen ülkelerin liderlik yarışında geriye düşmesiydi. Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya gibi önceki yılların liderleri bu kez ikinci sıraya geriledi. Dünyanın en değerli pasaportları

TÜRKİYE 45. SIRAYA YÜKSELDİ

Türkiye'nin pasaport gücü ise belirgin bir şekilde arttı. Geçen yıl 52. sırada yer alan Türk pasaportu, bu yıl 7 basamak yükselerek 45. sıraya yükseldi ve sahiplerine 118 farklı ülkeye vizesiz seyahat imkanı tanıdı.
Endeks, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dikkat çekici bir yükseliş yaşadığına da işaret ediyor. BAE, 53 basamak birden yükselerek ilk kez ilk 10 içinde 9. sıraya yerleşti.

Dünya genelinde vizesiz seyahat imkanlarına sahip ülke sayısındaki artış da göze çarpıyor. 2006 yılında ortalama 58 ülke olan bu sayı, 2024 itibarıyla 111'e yükseldi.

Endeksin bir diğer önemli bulgusu ise Birleşik Krallık ve ABD pasaportlarının sıralamadaki düşüş trendini sürdürmesi oldu. Bir zamanlar zirveyi paylaşan bu iki ülkenin sıralamadaki yerleri sırasıyla 4. ve 8. sıralara geriledi.

gdfhda.png

Kaynak:halktv.com.tr