Dünyaca Ünlü Ekonomist Timothy Ash, Türkiye'de Unutamadığı Olayı Anlattı
Hükümetin sıcak para bulmak için yurtdışı yatırımcıyla görüşmeleri sürüyor. Merkez Bankası Fatih Karahan Washington'da çeşitli temaslarda bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise geçen hafta Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları için Washington’daydı.
t24'ten Cansu Çamlıbel, Şimşek ve ekibinin küresel finans sahnesinde verdikleri mesajların nasıl karşılandığını dünyaca ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash’e sordu.
Ash'ın anlattıkları çarpıcı. Röportajdan ilgi çekici bölümler şöyle:
Naci Ağbal.
* Uluslararası yatırımcı Türkiye’ye girme konusunda hâlâ çok temkinli çünkü Naci Ağbal’ın başına gelenleri hatırlıyorlar.
uluslararası yatırımcıların hala politika değişikliği konusunda temkinli davrandıklarını düşünüyorum. Sonuçta herkes Naci Ağbal ile diğer eski Merkez Bankası başkanlarının Ortodoks politikaya dönmek istedikleri için başına neler geldiğini hatırlıyor. O yüzden de uluslararası yatırımcılar çok temkinli. Bugün Mehmet Şimşek ve ekibine daha çok güven var ama yine de temkinliler.
Öte yandan Türkiye’nin döviz borç piyasaları toparlanıyor. Çeşitli Türk kuruluşları uluslararası sermaye piyasalarından nispeten ucuza borçlanabildi. Bu cesaret verici. Ama yabancı kurumsal yatırımcılar, henüz yerel hisse senedi piyasasına ve Türk Lira’sına çok fazla para yatırmadılar. Döviz kurunun görünümü konusunda hâlâ tedirginler.
NE OLMUŞTU?
21 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmi Gazete'de yayımlanmı, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınmıştı.
Buna göre, Naci Ağbal, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'inci maddesi kapsamında görevden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.
Ağbal, görevden alınan üçüncü Merkez Bankası Başkanı oldu. Naci Ağbal’dan önce Merkez Bankası Başkanı olan Murat Uysal ve Murat Çetinkaya da görevden alınmıştı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu perşembe günkü toplantısında, politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkartmıştı. Piyasanın beklentisi faizin 100 baz puan artırılması yönündeydi. Karar metninde önden yüklemeli, güçlü bir sıkılaştırmaya karar verildiği belirtilmişti.
7 Kasım 2020'de Ağbal'ın göreve gelmesinden itibaren TCMB faiz oranlarını toplamda 875 baz puan artırdı. Ağbal göreve geldiğinde bir haftalık repo faizi 10,25 düzeyindeydi.