Dr. Alican Umut'dan endişelendiren enflasyon yorumu: “Artış trendinin tersine dönmesi mümkün görünmüyor”

Dr. Alican Umut'dan endişelendiren enflasyon yorumu: “Artış trendinin tersine dönmesi mümkün görünmüyor”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Döviz kurlarında meydana gelen yükselişin ardından enflasyonda da beklenen artış görülürken 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre % 3,51, bir önceki yılın aynı ayına göre % 21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre % 17,71 artış gerçekleşti.

Açıklanan rakamları değerlendiren Nişantaşı Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Alican Umut, tüketici fiyatlarının son 3 yılın en yüksek zirvesine çıktığını belirterek, döviz kurlarındaki artışın etkisinin Kasım ayı enflasyonu ile hissedilmeye başlandığını söyledi.

Döviz kurundan enflasyona doğru geçişkenlik etkisinin görüldüğünü belirten Dr. Umut, “Fiyatı en çok artan ana gruplara baktığımızda lokanta ve otellerde yüzde 28.90 oranında artış var. Yüzde 27,11 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde de yüksek bir artış görülüyor. Yani vatandaşın en çok tükettiği ürünlerin fiyatlarında önemli artışlar yaşandığını gözlemliyoruz. Kasım ayı bazında ulaştırma grubunda da yüzde 15,49 oranında bir artış gözleniyor. Ulaştırmadaki bu artış gıda maliyetlerinin artmasına sebep olacaktır, bunun da bir sonraki dönemde görülmesi muhtemeldir. Bu rakamlar vatandaşın alım gücüne yansıyacaktır” değerlendirmesini yaptı.

ekonomi.jpgDr. Alican Umut

“ÜFE-TÜFE farkı kapanacak”

Petrolde meydana gelen fiyat artışlarının yanında özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan %20’lik zammın ana hammadde gruplarında girdi fiyatlarını yükselteceğini bu durumun da üretimin maliyetini artıracağını ifade eden Dr. Alican Umut, “Üretici fiyatları endeksi de % 9,9 arttı. Baktığımızda üretici fiyatları ile tüketici fiyatları artışı arasında %30’un üzerinde bir fark var.Bu verilere bakıldığında ÜFE-TÜFE arasındaki farkın da kapanma eğilimine girmesi beklenmektedir. Dolayısıyla bu durumda üreticiler fiyatları artıracak ve tüketiciler de bu fiyat artışlarından etkilenecek. Önümüzdeki aylarda TÜFE’deki artışın daha hızlı şekilde gerçekleşme olasılığı yüksek. Enflasyondaki artış trendinin kısa vadede tersine dönmesi mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.