İşte dövize endeksli mevduat sisteminin detayları

İşte dövize endeksli mevduat sisteminin detayları
Hazine ve Maliye Bakanlığı dövize dayalı TL mevduat düzenlemesinin detaylarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrasında duyurduğu dövize endeksli TL mevduat düzenlemesinin ayrıntıları açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, birikimlerini TL mevduat olarak değerlendirenlerin kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" devreye alındığı bildirildi.

Buna göre, hesaplar 3,6,9 ve 12 ay vadeli açılabilecek.

Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

Merkez Bankası her gün saat 11'de dolar döviz alış kuru yayınlayacak.

Sisteme, isteyen her banka katılabilecek.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

Öte yandan söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı'nda da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürüyor.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" uygulamasında oluşacak olan kur farkını Hazine mi yoksa Bankalar mı ödeyecek bu konuda henüz bir açıklama yapılmadı.

Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:

hazine.png

Nebati: 14:00'te açıklayacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi düzenlemesine ilişkin bir paylaşım yapmış ve "Dövize endeksli Türk lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntılarını saat 14:00'te açıklayacağız. Bankalarımız da gün içerisinde işlemlere başlayacaktır. Milletimize hayırlı olsun" demişti.