Devre kesici yeniden aktif! Güne yükselişle başlayan borsa çakıldı

Devre kesici yeniden aktif! Güne yükselişle başlayan borsa çakıldı
Güne yüzde 2'nin üzerinde yükselişle başlayan Borsa İstanbul, ardından eksiye döndü. Saat 11.56itibarıyla yüzde 5 kayba ulaşan BİST 100'de endeks bazlı devre kesici uygulandı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 2,3 artışla 2 bin 103 puandan başladı. Açılışta bankacılık endeksinde yüzde 8,2'lik artış izlendi. Sanayi endeksi ise güne yüzde 1 primli başladı.

Açılışın ardından BIST 100 eksiye geçti. Sanayi şirketlerinin ağırlıkta olduğu bir dizi hissede devre kesici uygulandı.

Endekste günlük düşüşün yüzde 5'e ulaşmasıyla 11:56:08 itibariyle devre kesici uygulandı.

Borsa İstanbul yönetimi BIST 50 endeks paylarında açığa satışa yukarı adım kuralını bugün de uygulamaya karar verdi.

Buna göre, açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

TL'yi özendirme paketi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada lirayı teşvik edici bir dizi yeni adımı açıkladı. Buna göre Dövize endeksli lira cinsi mevduat ürünleri devreye sokulacak.

Konuşmasında, ekonomideki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından Dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." dedi.

Erdoğan, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak" diye ekledi.

Pazartesi günü 18,36 ile rekor seviyeye çıkan Dolar/TL Erdoğan'ın TL'yi özendirme paketinin ardından hızla düşmeye başladı. Günün ilk işlemlerinde yaşanan düşüşle birlikte Pazartesi günkü zirveden yüzde 40'a varan düşüş kaydedildi.