Denizbank Genel Müdürü: Böyle bir hareket görmedik

Denizbank Genel Müdürü: Böyle bir hareket görmedik
Piyasalardaki dalgalanmaları da değerlendiren Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, sıcak para ve spekülatör iddiaları için "Böyle bir hareket görmedik " dedi.

Piyasalarda geniş yankı uyandıran dövize endeksli mevduat ürünüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Çok karmaşık bir ürün değil. Tasarruf mevduatı sahiplerine serbest bir opsiyon, avantaj sunan bir ürün" ifadelerini kullandı. Piyasalarda sıcak para ve spekülatör olmadığını hatırlatan Ateş, "Böyle bir hareket görmedik" dedi.

deniz-bank.jpg

Habertürk'e konuşan Ateş, ''Düşüncem 3-6-12 aylar gibi vadelerde vatandaş parasını belli bir faizden, ister kamu ister özel hangi bankaya yatırırsa yatırsın vade sonunda arada bir fark olursa, ana para artı faizin üzerinde bir kur artışı olursa bu Hazine tarafından karşılanıyor'' dedi.

Dövize endeksli mevduat konusunda bankalarla paylaşıldığı ve teyit edildiğini aktaran Ateş'in değerlendirmeleri şöyle;

"Her şeyden önce seri toplantılar yapıldı, Bankalar Birliği olarak. Bu çerçevede sayın bakan, BDDK ve Merkez Bankası ile görüşüldü. Türkiye Cumhuriyeti en yetkili ağızdan, Sayın Cumhurbaşkanı ile serbest piyasa ekonomi ve kambiyo rejimine tam tamına bağlı olduğunu söylemiş oldu. Çok karmaşık bir ürün değil. Bu serbest bir opsiyon sunmak, bir avantaj vermek. Kime? Tasarruf mevduatı sahiplerine. Düşüncem 3-6-12 aylar gibi vadelerde vatandaş parasını belli bir faizden, ister kamu ister özel hangi bankaya yatırırsa yatırsın vade sonunda arada bir fark olursa, ana para artı faizin üzerinde bir kur artışı olursa bu Hazine tarafından karşılanıyor" dedi.

"Sistemde sıcak para ve spekülatör yok"

Piyasalardaki dalgalanmaları da değerlendiren Ateş: "Sıcak para spekülatör yok sistemde. Böyle bir hareket görmedik piyasada. Tasarruf mevduatı sahiplerinin sakinleşmesi onları rahatlatacaktır" şeklinde konuştu. Mevduat sakinlerinin ardından kurumların da piyasanın ateşinin düşürülmesi konusunda önemli olduğunu vurgulayan Ateş, "Kurumların zorunlu ithalat ihtiyaçları var. Bir forward kur vererek, bir ay iki ay altı ay sonra ihtiyacın olacak dövizi bugünden alma. Bunu karşılayacak durum da var. 5 kez müdahale etti TCMB. Bu kararlarla oynaklık stabilize olacak" dedi.