Coca-Cola'ya dev ceza: Sistemden bilgiyi silmişler!

Coca-Cola'ya dev ceza: Sistemden bilgiyi silmişler!
Rekabet Kurumu, dünyanın dev şirketlerinden Coca-Cola'ya "yerinde incelemeyi engellediği ve zorlaştırdığı" gerekçesi ile 282 milyon lira ceza kesti.

Rekabet Kurulu, içecek sektörünün devi Coca-Cola Satış ve Dağıtım A.Ş. hakkında yürütülen süreçte flaş bir karara imza attı. Kurul, şirkete "yerinde incelemeyi engellediği ve zorlaştırdığı" gerekçesiyle yaklaşık 282 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı.

Rekabet Kurumu'nun resmi internet sitesi üzerinden yapılan duyuruda, cezanın gerekçelerine dair detaylar paylaşıldı. Kurul uzmanlarının Coca-Cola bünyesinde gerçekleştirdiği yerinde inceleme esnasında, denetim süreci başladıktan sonra sistemden veri silindiğinin saptandığı belirtildi. Bu eylem nedeniyle şirketin incelemeyi engellediğine ve zorlaştırdığına hükmedilerek, söz konusu rekor ceza verildi.

TEKNOLOJİK CİHAZLARLA ANINDA TESPİT EDİLİYOR

2024/04/09/coca-cola.jpeg

Kurum tarafından yapılan açıklamada, inceleme start aldıktan sonra hiçbir cihazdan ve hiçbir sebeple veri silinmemesi gerektiği konusunda net bir uyarı yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tek bir silme işlemi dahi şirketi, cirosunun binde 5'i oranında cezayla karşı karşıya bırakıyor. İncelemelerde en güncel, yüksek teknolojili cihazlar kullanılıyor ve veri silme girişimleri çok kısa sürede tespit edilebiliyor. İnceleme yalnızca işle ilgili verileri kapsıyor. Kişisel ya da özel nitelikli veriler inceleme kapsamı dışında tutuluyor."

ŞİRKETLERE GÜÇLÜ UYARI: AĞIR CEZADAN KAÇINMANIN TEK YOLU

2024/02/06/rekabet-kurulu.jpg

Alınan kararın diğer firmalar için de emsal teşkil edecek güçlü bir ikaz niteliğinde olduğu vurgulanan açıklamada, iş birliğinin önemi şu sözlerle anlatıldı:

"Yerinde inceleme yükümlülüklerinin eksiksiz yerine getirilmesi, tam ve şeffaf işbirliği sağlanması sadece hukuki bir zorunluluk değil, ağır cezalardan kaçınmanın da tek yolu. 4054 sayılı Kanun kapsamında yerinde inceleme, rekabet ihlallerinin ortaya çıkarılmasında en kritik araçlardan biri. Kurum uzmanları, şirketlerin yöneticilerinin ve çalışanlarının bilgisayarlarında, mobil cihazlarında ve bilişim sistemlerinde bulunan işle ilgili tüm verileri inceleme ve çalışanlardan yazılı ya da sözlü açıklama isteme yetkisine sahip."

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi