Bakanlık Bu Kişileri İhbar Edenlere Para Verecek

Bakanlık Bu Kişileri İhbar Edenlere Para Verecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama kapsamında bu kişileri ihbar eden vatandaşlara para verilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek’in öncülüğünde ekonomi alanında yeni tedbirler getirmeye devam ediyor. Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde birçok uygulama başlatıldı.

Kamuda Tasarruf tedbirleri kapsamında, önümüzdeki günlerde Meclis’ten geçmesi planlanan yeni vergi paketinde yeni vergilerin gelmesi beklenirken, kayıt dışılıkla mücadele içinde yeni adımlar ayılıyor.

Bakanlık, vergi kaçakçılığının önüne geçmek için vergi kaçıran işletmelerin ihbar edilmesi için yeni ihbar sistemini devreye soktu.

trgf.png

Yeni sisteme göre ihbarda bulunan vatandaşlara önemli ölçüde para verilecek. Bu ödemenin bir kısmı nakit olarak ihabr edenlere ödenecekken, geri kalanı ise vergi kaçağından elde edilen miktarla iki aşamada yapılacak.

Bakan Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile KDV kaçakçılığının önemli boyutlara ulaştığını belirterek yeni önlemlerin getireleceğini ifade etmişti. Bu kapsamda, işletmelerin düşük KDV'li ürünler üzerinden fiş keserek vergi ödemekten kaçınmalarına karşı denetimler sıkılaştırılacak.

1.png

DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

Bakanlığın ihbarda bulunan kişilere ödeyeceği ikramiyenin detayları da ortaya çıktı. Buna göre ihbar eden vatandaşalrın ikramiyesi verdiği bilgilerin doğruluğuna göre verginin ve vergi ziyaı cezasının yüzde 10'u üzerinden hesaplanacak.

Ödenecek olan ikramiyenin bir bölümü nakit olarak ödenecekken, geri kalan kısmı ise vergi kaçağından elde edilen miktarla ödenecek. Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminde kayıt dışılıkla mücadele sürecek.

Bu adımların vergi kayıplarını azaltmaya yönelik önemli bir adım olduğu belirtilirken, vatandaşların vergi kaçakçılığına karşı duyarlı olmaları teşvik ediliyor.