Avusturya Asgari Ücret Ne Kadar 2023? Avusturya'da Asgari Ücret İle Yaşamak Zor Mu?

Avusturya Asgari Ücret Ne Kadar 2023? Avusturya'da Asgari Ücret İle Yaşamak Zor Mu?
Yurt dışında yaşamak ve çalışmak isteyenlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelen Avusturya'da yaşam maliyeti, Avusturya’ da alım gücü gibi durumlar araştırılmakta. Biz de bu yazımızda Avusturya Asgari Ücret Ne Kadar 2023? Avusturya'da Asgari Ücret İle Yaşamak Zor Mu? sorularını cevapladık. İşte Avusturya hakkında merak edilenler...

Avusturya gitmek isteyen kişilerin en çok araştırdıkları konulardan biri de Avusturya 2023 asgari ücret. Resmi dili Almanca olan Avusturya, rahat bir hayat sürmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Avusturya 2002 yılının başında para birimi olarak Euro’ya geçmiştir. Bu tarihten önce ise tedavülde olan para birimi Avusturya Şilini’ydi. Başkenti Viyana olan Avusturya’nın denize kıyısı bulunmamaktadır. Avusturya asgari ücret tutarı daha yüksek bir alım gücüyle vatandaşların et, alkol, benzin, temel gıda ve barınma fiyatları açısından daha fazla alım gücü olmasını sağlıyor. Kişi başına düşen milli gelirde dünya bakımından 13. sırada yer alan Avusturya, Avrupa ve dünyanın en refah ülkeleri arasında yer almakta.

Diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak Avusturya’da resmi bir asgari ücret bulunmuyor. Ancak iş sözleşmelerinin çoğunda işçiler, işverenler ve yerel yönetimler tarafından müzakere edilen ulusal bir ölçek bulunuyor. Mevcut sözleşmelere göre Ocak 2023 itibariyle işçilerin aylık en az 1500 Euro kazanması gerekiyor. Avusturya’da asgari ücret 1500 Euro iken ortalama maaşa baktığımızda bu rakam aylık 3800 Euro’ya çıkıyor.

Ayrıca belirtmek de fayda var ki Avusturya’da çalışan bir kişi asgari ücretten bağımsız olarak ortalama 2.182 Euro maaş almaktadır ve bu ücret birçok Avrupa ülkesi ve İskandinav ülkeleri ile kıyaslandığında yüksek bir miktardır. Avusturya, minimum işçi maaşı seviyesi ile Almanya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa ve İrlanda’dan sonra en yüksek ücrete sahip Avrupa ülkesidir.

Avusturya Çalışma Şartları Nasıl?

avusturya-calisma-sartlari-nasil.jpg

Avusturya kişi başına düşen milli gelir oranları göz önüne alındığında dünyadaki tüm ülkeler içerisinde 13. Sıradadır. Bu nedenle oldukça refah yaşam koşulları sunan bir ülkedir. Avusturya asgari ücret düzeyi saat sistemi üzerinden hesaplanır. Avusturya’da cocuk sahibi olan kişilere ek ödemeler yapılmaktadır. Bu ülkede çalışma isteyen kişilerin istenilen seviyede Almanca bilmesi gerekmektedir. Avusturya!da asgari ücret ile çalışanların oranı %5 gibi bir seviyededir. Çalışanlara sağlık sigortası yapılmakta ve işçi haklarına büyük bir önem verilmektedir.

Avusturya'da Asgari Ücret İle Yaşamak Zor Mu?

avusturyada-asgari-ucret-ile-yasamak-zor-mu.jpg

Avusturya’da kişi başına yıllık gelir 40 bin Euro’ya yakındır. Ülkedeki asgari ücretler ise 1500 Euro seviyesinde. Ancak Avusturya’da 12 yerine genellikle 14 maaş ödemesi yapılıyor. Bu da ortalama aylık gelirlerin, en düşük haliyle 1750 Euro seviyesine çıkmasını sağlamaktadır.

Avusturya’da işçilere verilen saat ücreti 29,8 Euro’dur. Bu rakam ortalama olarak hesap edilmiştir ve bazı çalışanlarda daha yüksek olabilir. Bu nedenle ülkenin çoğunluğu refah seviyesinde yaşamakta olup hayatlarını sıkıntı yaşamaksızın sürdürebilmektedirler. Fiyatlar ise ülkenin refah seviyesine göre ortalama bir. düzeydedir.

Yiyecek-İçecekFiyatlar
Süt(1 lt)1.10 Euro
Ekmek( 500 gr)1.70 Euro
Yumurta(12’li)3.30 Euro
Peynir (1 kg)12 Euro
Kırmızı et (1 kg)13 Euro
Elma (1 kg)2.30 Euro
Portakal (1 kg)2.30 Euro
Domates (1 kg)2.50 Euro
Patates (1 kg)1.7 Euro
Pirinç (1 kg)2 Euro
Muz (1 kg)1.80 Euro
1 şişe Bira1 Euro
Orta kalite 1 şişe Şarap6 Euro

Etiketler :