Aralıkta sanayicinin doğalgazı ucuzlayacak: Ürünlerine yansıtacaklar mı?

Aralıkta sanayicinin doğalgazı ucuzlayacak: Ürünlerine yansıtacaklar mı?
GazDay Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Mehmet Doğan, BOTAŞ’ın ekim ve kasım aylarında yüklü miktarda LNG satın aldığını belirterek, “Bu alımlarla 2 ayın günlük referans fiyat ortalaması aralıkta sanayinin tükettiği doğalgaz fiyatlarında sektörlere göre yüzde 11-25 oranında düşüşe neden olacak. Sanayicilerin bu indirimi tüketim ürünlerine yansıtıp yansıtmayacaklarını zaman gösterecek" dedi.

Avrupa Birliği’nde ekim ve kasım aylarında havaların beklenenin çok üzerinde sıcak seyretmesi, piyasalarda sıvı doğalgazın (LNG) bollaşmasına ve fiyatlarının düşmesine neden oldu. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) bu durumu kullanarak ekim ve kasım aylarında yüklü miktarda LNG satın alımı gerçekleştirdiğini belirten GazDay Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Mehmet Doğan, “Bu alımlar sayesinde de ekim ve kasım aylarının günlük referans fiyat (GRF) ortalaması aralık ayında sanayinin tükettiği doğalgaz fiyatlarında düşüşe neden olacak” dedi. Fiyat düşüşünün altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir/çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde yüzde 21, diğer sektörlerde ise yüzde 11 olarak gerçekleşeceğini vurgulayan Doğan, “Sanayinin tükettiği doğalgazın fiyatının ucuzlamasının tüketim ürünlerinin fiyatlarına yansıyıp yansımayacağını da zaman gösterecek” diye konuştu.

Farklı tarife fiyatları yukarı çekmişti

BOTAŞ, ekim ayından itibaren sanayi sektörü için farklı bir tarife uygulamaya başladı. Tarife ilk olarak açıklandığında sanayinin tükettiği doğalgaz sektörlere göre ciddi anlamda artış gösterdi. Doğan’ın verdiği bilgiye göre, özellikle altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir/çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde yeni tarife eylül ayının ilk 25 gününün GRF ortalamasına sabitlenerek 26.097 TL/1000 m3 olarak belirlenmişti. Bu, ilgili sektörler için yüzde 37 fiyat artışı anlamına geliyordu.
dogalgaz-fiyat.png
Diğer sanayi sektörleri ise tüketimlerinin yüzde 60’lık kısmını BOTAŞ’ın yayınladığı tarifeden, kalan yüzde 40’lık kısmını ise tarifede yer alan fiyatın 1,5 katını ödüyorlardı. Ekimde açıklanan yeni tarifede tüketimlerin yüzde 40’lık kısmı da GRF’ye bağlanmıştı. Bu sektörlerde doğalgaz fiyat artışı toplamda yüzde 5 olarak gerçekleşmişti.

dogalgaz-fiyat1.png


Etiketler :