Altında Sarı Fırtına Ne Zaman Kopacak? Yükseliş Çok Yakında!

Altında Sarı Fırtına Ne Zaman Kopacak? Yükseliş Çok Yakında!
Altın fiyatları dört gözle yarın açıklanacak enflasyon verisini ve ABD'deki tarım dışı istihdam rakamlarını bekliyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altında yükseliş için tarih verdi.

Altın piyasasında son dakika gelişmeleri ön plana çıkıyor. 2 Temmuz itibarıyla gram altın 2445 TL, ons altın ise 2328 dolardan işlem görmeye başladı. Bu hafta Türkiye'de açıklanacak TÜFE verisi ve ABD'den gelecek istihdam rakamları öncesinde altın fiyatları yatay seyrediyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, FED'in faiz indirimleri, ABD seçimleri ve jeopolitik risklerin altın fiyatları üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, ons altının özellikle eylül ayına doğru hareketlenebileceğini ifade etti.

altin.jpeg

Verilerin Etkisi

Türkiye gazetesinin derlemesine göre bu hafta yurt içinde açıklanacak enflasyon verisi ve ABD'den gelecek tarım dışı istihdam rakamları öncesinde altın fiyatları yatay seyrini sürdürüyor. 2024 yılının ikinci yarısında altın fiyatlarının FED'in faiz indirimleri, ABD seçimleri ve jeopolitik risklere odaklanacağını belirten Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Ukrayna’nın AB’ye alınabileceği konuşuluyor. İsrail-Filistin savaşı devam ediyor ve yeni cephelerin açılma riski artıyor. Merkez Bankalarının da altın alımlarını sürdüreceği öngörülüyor. Bu sebeplerle ons altında eylül ayına doğru bir hareketlenme yaşanabilir,” dedi.

altin.jpg

2 Temmuz Altın Fiyatları

2 Temmuz itibarıyla serbest piyasada gram altın 2446 TL'den yeni güne başlıyor. Kapalıçarşı’daki kuyumcularda ise gram altın 2445-2495 TL aralığında işlem görüyor. Çeyrek altın 4 bin 54 TL, yarım altın 8 bin 101 TL ve tam altın ise 16 bin 153 TL'den satılıyor. Küresel piyasalarda ons altın 2328 dolardan işlem görmeye devam ediyor. Dolar endeksi 105,90 seviyesinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,45 seviyesinde güçlü görünümünü koruyor.

altin94.jpg

Düşüşler Alım Fırsatı Yaratabilir

Mehmet Ali Yıldırımtürk, iç piyasada dolar/TL kurunun sakin seyrine dikkat çekerek, “Şu anda gram altın kurlardan fazla destek görmüyor. Ancak yılın son çeyreğine doğru kurlarda bir miktar hareketlilik yaşanabilir. Bu yüzden altın fiyatları düşükken, orta ve uzun vadede alım düşünülebilir. Bu hafta ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisi ve gelecek hafta Fransa’daki seçim sonuçları da pariteler ve ons altın fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir,” dedi.

altin80.jpeg

ABD Verileri Nasıl Geliyor?

ABD ekonomisine dair önemli göstergelerden biri olan ISM İmalat Endeksi'nin haziran verisi dün açıklandı. Bir önceki ay 48,7 olan ve haziranda 49,1’e çıkması beklenen endeks, 48,5 olarak açıklandı. Beklentilerin altında kalan ve eşik değer 50’nin gerisinde olan endeks, üç aydır imalatta daralma sinyali veriyor. Zayıf ABD verileri, "güvercin FED" beklentisiyle birlikte ons altını destekliyor.

Avrupa'da Faiz İndirimi Gecikebilir

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, bir sonraki faiz indiriminin acil olmadığını belirterek, “Yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru ilerlediğimizi görmek için yeterli veriyi toplamamız gerekecek, daha fazla zamana ihtiyacımız var,” dedi. Sıkı para politikası sinyalleri ons altın için baskı unsuru oluşturabiliyor.