Altın fiyatlarına sıfır COVID-19 baskısı

Altın fiyatlarına sıfır COVID-19 baskısı
Altın, Çin'de sıfır COVID-19 tedbirleri nedeniyle karmaşanın artmasıyla güçlenen doların değerli metal üzerinde aşağı yönlü baskı kurmasıyla geriledi. Altının onsu yüzde 0,5 düşüşle 1,746 dolara gerilerken, gram altın da haftaya 1,050 liradan başladı.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de karantina altında olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından COVID-19 tedbirlerine yönelik protesto ve tepkiler ülke geneline yayıldı. Gösteriler, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri beraberinde getirirken, dünya genelinde risk algısının yükselmesine sebep oldu. Artan resesyon riski ve Çin'deki gelişmeler sonucu emtia fiyatları, yeni haftaya düşüşle başladı.

Analistler, risk algısının küresel dolar talebini artırdığını ve emtia fiyatlarını baskıladığını belirterek, bu hafta ABD'de açıklanacak iş gücü verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralıktaki para politikası kararı öncesi beklentiler üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Söz konusu gelişmelerle altının onsu yüzde 0,5 azalarak 1,746 dolara kadar geriledi. Gümüşte de bugün yüzde 2'ye yakın düşüş görüldü.

Gram altın fiyatı da yeni haftaya düşüşle başlamasının ardından saat öğlen saatleri itibarıyla yüzde 0,2 azalışla 1050 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1,720 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 990 liradan satılıyor.

Etiketler :