Akkuyu müteahhidi İçtaş feryat figan: Türk paydaşlığı kaldırılıyor!

Akkuyu müteahhidi İçtaş feryat figan: Türk paydaşlığı kaldırılıyor!
CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, Akkuyu Nükleer Santrali’nde Rus ve Türk ortaklığının Ruslar tarafından feshedilmek istendiğini dile getirmişti. Başarır fesh nedenini Türk ortak IC İçtaş A.Ş.'nin sözleşmeye aykırı davranması olduğunu öne sürmüştü. Bu iddianın ardından IC İçtaş A.Ş.'den yazılı açıklama geldi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin Akkuyu mevkiinde yapılmakta olan Akkuyu Nükleer Santrali’nde Rus şirketi Rosatom’un, Rus ve Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş.'nin sözleşmeye aykırı davranması ve iş güvenliği sağlamaması nedeniyle inşaat sürecine ilişkin sözleşmeyi feshetmek istemesiyle ilgili açıklama yapmıştı.

Başarır yaptığı açıklamada, "Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı esnasında meydana gelen kazaları ve ölümle sonuçlanan olayları her defasında gündeme getirdik. Burada iş sağlığı ve güvenliğinin yeterince dikkate alınmadığını da dile getirdik. Nitekim geldiğimiz süreçte Rus Şirketi Rosatom daha önce anlaşma sağladığı Titan-2 IC İçtaş A.Ş. ile yollarını ayırmak için 41 sayfalık fesih ihtarnamesi yollamış. Yolladıkları fesih ihtarnamesinin gerekçelerinden biri de gönderdiği paraların Titan-2 IC İçtaş A.Ş. tarafından gerektiği şekilde harcanmaması olduğu ifade ediliyor" ifadelerini kullandı.

IC İçtaş A.Ş.'den yazılı açıklama

Başarır'ın iddialarına IC İçtaş A.Ş.'den açıklama geldi. Firmadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi,
"Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından bugün yapılan basın açıklamasında yer alan “Akkuyu NGS projesinde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedildiği” ifadesi gerçeklere aykırıdır. IC İçtaş olarak projede doğrudan tarafı olduğumuz bir sözleşme bulunmamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında akdedilen 15.07.2010 tarihli Hükümetlerarası Andlaşma uyarınca yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi kapsamında şirketimiz IC İçtaş A.Ş.’nin Titan-2 şirketiyle (Rosatom ortaklı) %50-50 eşit oranda hissedar olduğu T2-IC Ortak Girişim Şirketi proje işvereni Akkuyu Nükleer A.Ş. ile Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Sözleşmesi’ni 22.07.2019 tarihinde imzalamıştır.

Akkuyu Nükleer A.Ş., 26.07.2022 tarihinde T2-IC Ortak Girişim Şirketi’ne haksız ve hukuksuz bir fesih girişiminde bulunmuş olup Proje kapsamındaki tüm işlerin derhal durdurulması talimatı verilmiştir.

Projeye ortak girişim ortağı olarak katılımımızdan bugüne kadar şirketimizin tüm yönetsel, teknik ve finansal kapasitesini bu projeye adamış ve proje ilerlemesinde tüm tarafların takdir ettiği ciddi bir performans seviyesini yakalamış bulunmaktayız. Nitekim henüz geçen hafta gerçekleştirilen 4. Güç Ünitesi temel atma töreninde tüm üst yetkililer tarafından bu durum kamuoyu önünde övgüyle ifade edilmiştir. Projede 25 bin Türk personelin istihdamı sağlanmış, yönetim kadrolarının Türk mühendislerinden oluşturulması sağlanmış, ilgili alt yüklenicilerin, tedarikçilerin ve Türk sanayiinin projeye katılımında büyük bir çaba sarf edilmiştir.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesini feshetme girişimiyle Proje’deki Türk paydaşlığını ortadan kaldırma sonucunu oluşturmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atmaktadır. Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır.

Tamamlandığında ülkemizin elektrik talebinin yüzde 10’unu tek başına karşılayacak Akkuyu NGS Projesi yapım sözleşmesinin durdurulması ve tahliye süreçlerine başlanması ile Proje’nin selametinin büyük oranda etkileneceği, böyle bir kararın uygulanmasının telafisi imkansız büyük zararlara yol açacağı kaçınılmazdır.

Gelinen noktada, tüm önceliğimizin Proje’ye kendisini adamış binlerce çalışanımızın haklarının ve iş sağlığı güvenliklerinin korunması olduğunu, konuyla ilgili gelişmelerin bizzat takipçisi olduğumuzu ve tüm yasal haklarımızın en üst düzeyde kullanılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Rasatom Türkiye’ye 15 milyar dolar gönderdi

Bloomberg haber ajansı Akkuyu ile ilgili bir bir iddiayı daha bugün gündeme getirmişti.

İddiaya göre Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatını 20 milyar dolarlık maliyetle üstlenen Rus Rasatom şirketinin Türkiye’ye 15 milyar dolar gönderdi. Haberin duyulması üzerine 17.98’e kadar yükselen dolar 17.90’a indi, 18.40’a kadar yükselen euro da 18.29’a indi.

Ancak haberde Rosatom’un bu haberi yalanladığı, gönderilen miktarın kayda değer olmadığı açıklamasına da yer verildi.