ABD'den, ikisi Türk 37 şirkete İran yaptırımı

ABD'den, ikisi Türk 37 şirkete İran yaptırımı
ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkeden 37 şirkete ticari sınırlamalar getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı, aralarında Türkiye'den iki şirketin de bulunduğu bir dizi ülkeden 37 şirkete ticari sınırlamalar getirdiğini duyurdu. ABD'nin bu kararı Amerikan şirketleri ve bankalarının listede yer alan şirketlerle çalışmasına engel olacağı ve yaptırım uygulamaya açık oldukları anlamına geliyor.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre ABD'nin ulusal güvenliğine ve dış politikalarına yönelik tehdit oluşturan biyoteknoloji ve diğer teknolojileri geliştirme ve uygulama çabaları içinde olduğu belirlenen ve 'İran ve Çin'in istikrarı tehdit eden araçları dönüştürme uğraşlarına destek sağlayan' şeklinde açıklama getirilen 37 şirkete kısıtlama getirildi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın sitesinde yer alan açıklamaya göre, Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BİS) Çin, Gürcistan, Malezya, Türkiye'de faaliyet gösteren bazı şirketler için ticari kısıtlama getirdi.

Türkiye'den iki şirket

Kısıtlamaların yer aldığı dokümanda adı geçen şirketler arasında Türkiye'den elektrik ve elektronik üzerine çalışan, küçük el aletlerinin yanısıra makina yedek parçaları üreten İstanbul Esenyurt merkezli Vangurd Tec. Makina Sanayi İthalat ve Ankara Çankaya merkezli güvenlik sistemlerinin de aralarında bulunduğu bir dizi elektromekanik sistemler üreten Gensis Mühendislik yer alıyor.

Bu iki şirketin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal ederek savunma sanayiinde kullanılabilecek ABD üretimi malzemeleri İran'a tedarik eden ya da etmeye çalışan bir ağın parçası oldukları ifade edildi.