78.8 milyar dolarlık pimi çekilmiş bomba

78.8 milyar dolarlık pimi çekilmiş bomba
Tam 1 yıl önce döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçmek için başlatılan kur korumalı mevduat adeta 1.46 trilyon liralık (78.8 milyar dolar) bir bombaya dönüştü. Yüzde 12’ye inen yıllık faiziyle cazibesini yitiren KKM’den çözülen paranın dövize yönelmeyeceğini söylemenin gerçekçi olmadığını belirten Erol Taşdelen, “Döviz artırılmazsa kur şokunun önünde durulması mümkün değil" dedi.

2021 Aralık ayında döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçmek için ekonomi yönetimi tarafından başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) birinci yılını doldurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Küresel ve bölgesel zorlukların önemli ölçüde arttığı 2022 yılında KKM uygulaması finansal istikrarın güçlendirilmesine, döviz talebinin sınırlandırılmasına ve Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasına önemli katkılar sağladı. Uygulama aynı zamanda makroekonomik dengelerimize de olumlu katkı yaptı ve ekonomik aktivitenin sağlam temeller üzerinde büyümesinde önemli rol oynadı” sözleriyle tanımladığı KKM, planlananın tam tersine ekonomi yönetimi için pimi çekilmiş bir bomba haline dönüştü. “Arka kapıdan” satışlarla döviz kurlarının son 2 aydır stabil hale getirilmesi nedeniyle KKM yıllık yüzde 12’ye düşen faiziyle yüzde 26-30'a kadar çıkan TL mevduat faizinin bile gerisine düşerek eski cazibesini yitirdi. Şimdi 9 Aralık itibarıyla hesapta biriken 1 trilyon 464 milyar liranın (78.8 milyar dolar) nereye yöneleceği endişeyle bekleniyor. Şu anda parayı enflasyona karşı korumanın tek yolunun borsa olduğunu düşünenler kadar, güvenli liman olarak gördüğü yatırım enstrümanlarından kopmak istemeyen bir kitle de azımsanmayacak çoğunlukta.

whatsapp-image-2022-12-19-at-13-00-27.jpeg

‘Dövize yönelmeyeceğini söylemek gerçekçi değil’

Bankacılık uzmanı Erol Taşdelen, 11 Kasım’dan bu yana KKM’de biriken paranın 9.9 milyar lira düştüğüne dikkat çekerek, “KKM’de toplanan para toplam gerçek kişi ve ticari vadeli mevduat olan 5.1 trilyon TL'nin yüzde 28 seviyesini aşmış durumda. KKM'deki muhtemel çözülmenin ‘dövize yönelmeyeceğini’ söylemek gerçekçi değil. KKM aslında 78.8 milyar USD'lik pimi çekilmiş bomba haline geldi” dedi.

‘Döviz kurları artmazsa kur şoklarına hazır olalım’

Çözülmeyi durdurmanın tek yolunun yeni kur düzeltmesi ile döviz kurlarında artışın yapılması olduğunu vurgulayan Taşdelen, “KKM'den gelecek döviz talebinin önünde durulması mümkün değil. Döviz kurunu artırmama yönünde direnme olursa ve KKM çözülürse kur şokunun önünde durulması mümkün değil. Tek mesele, bu yavaş yavaş mı olacak yoksa ani mi, hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Etiketler :