1 Milyon Emekliye Zam Yok!

1 Milyon Emekliye Zam Yok!
Türkiye’de 16 milyon emekli bulunuyor. 1 milyon emekli, kök aylıklar nedeniyle zam alamayacak. 2,7 milyon emekli düşük zam alacak. En düşük emekli aylığı 10 bin TL olarak devam edecek. Maaşlar ayın 17’si ile 28’i arasında yatırılacak. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, CNBC-e’ye önemli açıklamalar yaptı.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yılda iki kez enflasyon oranında zam alıyor. Temmuz ayında, enflasyon oranına göre belirlenen zam oranı yüzde 24,73 oldu. Bu oran kök aylıklara uygulanacak. Ancak 3,7 milyon emekli için durum farklı.

yapi-kredinin-bekledigi-mujdeli-haber-geldi-001.jpg

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, CNBC-e yayınına katıldı ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bülbül, "1 milyon emekli, kök maaş nedeniyle hiç zam alamayacak. 10 bin TL maaş almaya devam edecek. 2,7 milyon emekli ise zam alacak ama yüzde 24,73'ün altında kalacak" dedi. Kök maaşa yapılan yüzde 24,73 artış sonrası 9 bin 615 TL olan maaş, ek ödemeyle beraber 10 bin TL'nin altında kalacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ARTACAK MI?

En düşük emekli aylığının artırılması beklentisi sürüyor. Bülbül, "10 bin TL olan en düşük emekli aylığının 12 bin 500 veya 13 bin TL’ye çıkarılması bekleniyor. Ancak, kamudaki tasarruf tedbirleri ve enflasyonist ortam nedeniyle bu ihtimal düşük. Bunun çözümü kanuni düzenlemeyle mümkün" dedi. Meclis şu an açık ve bu yönde bir düzenleme yapılabilir.

25-30-bin-tl-ek-zam-iddiasi-gundeme-geldi.jpg

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarını her ayın 17’si ile 26’sı arasında alıyor. Bağ-Kur emeklileri ise 25’i ile 28’i arasında maaşlarını çekebiliyor. Türkiye’de 16 milyonu aşkın emekli bulunuyor.

KÖK MAAŞ NEDİR?

Emeklilere kök aylık ve bunun yüzde 4’ü oranında ek ödeme yapılıyor. İkisinin toplamı, ödenen emekli aylığını oluşturuyor. 10 bin TL altında maaş alanların aylıkları bu nedenle en düşük maaş olan 10 bin TL’ye tamamlanıyor. Bu rakamın altında olan maaşlar kök aylığı ifade ediyor. Örneğin, kök aylığı 7 bin 500 TL olan bir emeklinin maaşı 10 bin TL’ye tamamlanıyor ve hesaba bu rakam yatırılıyor.

215125.webp