Üniversiteler açılıyor: 120 bin öğrenci barınamıyor
Üniversiteler açılıyor ancak binlerce öğrenci hâlâ kalacak bir yer bulamadı. KYK yurt başvurusunda bulunan 83 bin öğrenci herhangi bir yurda yerleşemedi. Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Beyzade Sayın'a göre de bu yıl üniversite kazanan 491 bin öğrenciden yaklaşık 120 bini barınma sorunu yaşıyor. Artan özel yurtların fiyatlarına bir çözüm bulunmazken öğrenciler, tarikat ve cemaat yurtlarına itiliyor. Tarikat ve cemaat yurtlarına girmek istemeyen öğrenciler ise fahiş oranda artan kira ücretleri karşısında eziliyor.
Yüzde yüz zam
İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisi Özlem Özdemir'in üç öğrenci arkadaşıyla birlikte kaldığı evin kirasına, zam tarihine altı ay kalmasına rağmen yüzde yüz bir artış yapıldı. "Emekçi bir semt olan ve kirası diğer semtlere oranla daha uygun olduğunu söyleyebileceğimiz Kağıthane'de bile ev sahipleri çok yüksek kiralar istiyor" diyen Özdemir, "Kiramız 2 bin 250 TL'ydi. Ev sahibi iki hafta önce, sözleşmemiz devam ederken ve kira artışına daha 6 ay kalmışken yüzde yüz zam yaparak 5 bin 500 TL istedi. En son çıkan kiracılara ilişkin yasada bile 'en fazla yüzde 30 bir artış yapılabilir' deniliyor. Geçen hafta evden çıkmamamız yönünde ihtarname çekti" ifadelerini kullandı.
'Kabul etmek zorunda kalacağız'
Kira artışının yasalara aykırı olmasına rağmen teklifi kabul etmek zorunda kalacaklarını vurgulayan Özdemir, "Burslar yeterli değil. Üçümüz de burslarımızdan çok daha fazlasını kiraya veriyoruz. İstanbul gibi büyük şehirlerde okumak zaten başlı başına sorun. Bir de önümüz kış. Isınma gibi sorunlarımız var. Yüzde yüz zammı kabul etmeyip evden çıksak muhtemelen daha yüksek ücretli bir eve girmek zorunda kalacağız. Böyle bir durumda bu kirayı kabul etmek zorunda kalacağız" dedi.
'Okul uzuyor'
Üniversite okurken çalışmak zorunda kaldıkları için okulun uzadığını ifade eden Özdemir, "Kiralara yetişemediğimiz için hem para kazanmaya hem de okumaya çalışıyoruz. Çalışınca da eğitimimizden kopuyoruz. Hem okuyup hem çalışmaya çalışınca okulum da uzadı. Bir noktadan sonra okul ve iş arasında mekik dokuyamacağım bir hal alıyor" diye konuştu. Fahiş kira artışlarının, kiralarda yaşayan herkesin sorunu olduğunu belirten Özdemir, "Bu yıl geçen yıldan daha fazla bir barınma sorunu olacağı aşikar. Bundan dolayı siyasal iktidar öğrencilere daha fazla baskı oluşturacak. Çözüm ses çıkarmak. Geçen yıl yapılan çeşitli barınma nöbetleri gibi mücadele edilmeli" dedi.
'Kiraya dahi çıkmıyoruz'
Kira ücretlerini de karşılayamazken öğrencilere ev almalarını tavsiye eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a da tepki gösteren Özdemir, devamında şunları söyledi: "Yıllarca asgari ücretle çalışan annem-babam dahi başını koyacağı bir ev alamazken daha kiraya bile çıkamayan bir öğrencinin nasıl ev alma gibi bir lüksü olacak? Tamamen palavra. Aklımızla dalga geçiyorlar."
'Kayıt dondurmaya gidebilir'
Bu yıl İzmir Demokrasi Üniversitesi İktisat Bölümü kazanan Mert Ün de kendisine KYK yurdu çıkmayan öğrencilerden biri. Yedek listesinde 2 bin 204 sırada olduğunu belirten Ün, "Bu yedek sırasıyla yerleşmem çok zor. Bu durum kayıt dondurmaya kadar gidebilir. Bir şekilde barınamazsam iş bu noktaya gelecek. Ev veya özel yurt tutmak çok ihtimal dahilinde değil. Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin 6-7 bin TL'lik bir yurdu karşılaması imkansız. Belki de ekim ayının başına kadar ev bulamayabilirim. İstanbul'dan İzmir'e ev, yurt bakmak için gidip gelmem de epey maliyete mal oluyor. Bu ikinci gidiş-gelişim. Muhtemelen bu dört, beşe çıkar. Yetkililerin 'Yurt sorunu yok' cümlesi ise sadece safsata" ifadelerini kullandı.
'İnternetimizin olmasını lüks olarak görmeye başladık'
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Sümeyye Şen'in kaldığı evin kirası bir yılda bin 300 TL'den 4 bin TL'ye çıktı. "Büyük bir hüzün ve ne yapacağımızı bilememe durumu yaşadık. Bu kirayı ödeyebilecek herhangi bir durumumuz yok" diyen Şen, kira artışından dolayı 1+1 olan ve iki kişi kaldıkları eve 4'üncü kişiyi de almayı düşündüklerini söyledi. Şen, şu ifadeleri kullandı: "Verilen burs miktarı ile doğalgaz faturasını bile ödeyemiyoruz. Tüm bunların üstüne okullarda yemekhane zamları ile bir yıkıma daha uğradık. Sonrasında ise tekrar doğalgaza bir zam geldi. En son 'Evde acaba İnterneti mi kapatsak da biraz daha tasarruf etsek' dedik. Ben mühendislik öğrencisiyim her gün çizim yapıp ders videoları izlemem gerekiyor. Zorunlulukları da geçersek, 2022 yılında iki genç öğrenci olarak, internetimizin olmasını lüks olarak görmeye başladık."
Her gün ilçe değiştiriyor
Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği ikinci sınıf öğrencisi F. P. de "Bana yurt çıkmadı. Ergani'de ailem ile birlikte kalıyorum. Yol sorunu var. Üniversite için il merkezine gitmem gerek. Her gün ilçeden ile gidiş-geliş yapıyorum" dedi.
'Eğitim hakkı ortadan kaldırılıyor'
Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Beyzade Sayın ise yurda yerleşemeyen yüzbinlerce öğrenci olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Yurda başvuru yapmayan öğrenci çok fazla. Bu yıl üniversiteye yerleşen 490 bin 981 öğrenciden yaklaşık 120 bini barınma sorunu yaşıyor. Beslenme, barınma, ulaşım ve temel ihtiyaçları karşılamak ile sorumlu olan devlet burada öğrencilerin eğitim alma hakkını barınma sorunu ile ortadan kaldırıyor. Öğrenci sokağa terk ediliyor. Kayıt olup barınamadığı için kaydını durduran öğrencilerle çok tanık oluyoruz."
Öğrencilerden 'ev alın' diyen Bakan'a yanıt: Yemek yemeye çekiniyoruz
106 bin öğrenci üniversiteye kayıt yaptırmadı
Sosyal konut projesinde enflasyon riski: Çok büyük krizlere neden olabilir
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi