Sosyal konut projesinde enflasyon riski: Çok büyük krizlere neden olabilir

İBB Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı sosyal konut projesinin geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İBB Kiptaş Genel Müdürü Ali Kurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün detaylarını duyurduğu sosyal konut projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kurt, barınma ve kira krizinin sadece konut üreterek çözülemeyeceğini söyleyerek, enflasyonla birlikte yapılan yatırımın maliyetinin artabileceğini ifade etti.

Kurt'un değerlendirmeleri şöyle:

"Sadece konut üreterek konut krizini, barınma ve kira krizini çözemeyiz. Arz-talep dengesi bozuldu, maliyetler arttı. Ürettiğimiz ürün niye pahalıya satılıyor çünkü maliyeti yüksek, hala da artmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanının açıkladığı veriye göre 362 milyarlık bir yatırım, bu enflasyon ortamı devam ederse bu 720 milyara çıkar. 250 bin konutu iki yılda yapacağını söylüyor, TOKİ'nin 20 yılda ürettiği konut sayısının yıllık ortalaması 58 bin 500. Teoride yapılabilir ama çok ciddi bir organizasyon gerekiyor.

'Uygulanamazsa çok büyük krizlere neden olabilir'

Açıklanan paket, şu anda belli bir gelir seviyesine pozitif etki edecektir. Uygulanabilirse güzel bir iş, uygulanamazsa çok büyük krizlere sebep olabilir.

TOKİ, altı ayda bir fiyatlarda güncelleme yapıyordu, bu yıl sadece ilk altı ay 8.45 ikinci altı ay 16.55 güncelleme yaptı. Bu şu anlama geliyor: Bu yıl ortalama yüzde 12.5 borçlara güncelleme yaptı. Altı ayda bir yüzde 10, ortalama bir güncelleme yaparsa, 850 bin liralık bir konut için vatandaş 8.5 milyon lira bir geri ödeme yapacak 240 ayda. Bu çok büyük bir rakam bugün için, aylara bölünce makul gibi geliyor."