Türkiye'de Yaşlıların, Gençlerden Daha İyi Olduğu Konu, Son Raporlara da Yansıdı! Finlandiya 7. Kez Birinci
Küresel araştırma firması Gallup, her yıl 20 Mart Birleşmiş Milletler Uluslararası Mutluluk Günü vesilesiyle Dünya Mutluluk Raporu'nu yayımlıyor. Bu yılın raporuna göre Türkiye, 143 ülke arasında değerlendirildiğinde 98'inci sırada yer alıyor. Gençler arasında ise 30 yaş altı kategorisinde 143 ülke arasında 101'inci sırada bulunuyor. Yaşlılar (60 yaş ve üzeri) kategorisinde ise Türkiye, 143 ülke arasında 92. sırada yer alıyor. Bu sonuçlar, Türkiye'nin mutluluk oranının küresel ölçekte düşük olduğunu gösteriyor.
FİNLANDİYA YEDİNCİ KEZ LİSTENİN BAŞINDA
Finlandiya, yedinci kez üst üste Dünya Mutluluk Raporu'nda listenin başında yer alarak dünyanın en mutlu ülkesi konumunu koruyor. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda ve İsveç izliyor.
SIRALAMADA HIZLA YÜKSELENLER
Sırbistan ve Bulgaristan, en büyük sıçramayı yaparak sırasıyla 37. ve 81. sıraya yükseldiler. 2013'te rapora ilk kez dahil olan bu ülkeler, 69 ve 63 basamaklık artışla dikkat çekiyorlar. Diğer yandan, Letonya ve Kongo da 2013 ile 2024 arasında sırasıyla 44 ve 40 basamak yükselerek yaşam değerlendirmelerinde büyük artış gösterdiler.
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ İLK 20'DEN DÜŞTÜ
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2012'den bu yana ilk kez Dünya Mutluluk Raporu'nda ilk 20'nin dışında kaldı. Bu durum, 30 yaşın altındaki Amerikalıların refahında yaşanan önemli düşüşe bağlanıyor.
AFGANİSTAN EN MUTSUZ ÜLKE
Afganistan, hala sıralamanın en altında yer alarak dünyanın en mutsuz ülkesi konumunda bulunuyor. En büyük düşüşler, Afganistan, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerde gözlemleniyor. Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika genelinde ise tüm yaş gruplarında düşüş eğilimi var.
NESİLLER ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Rapor, yaş gruplarına göre ayrı sıralamalar da sunarak genel sıralamadan önemli farklılıklar gösteriyor. Örneğin, Litvanya gençler arasında listenin başında yer alırken, yaşlılar için en mutlu ülke Danimarka olarak belirleniyor. Ayrıca, 1965'ten önce doğanların ortalama olarak 1980'den sonra doğanlardan daha mutlu olduğu belirtiliyor. Y kuşağı arasında yaşam memnuniyeti yaşla birlikte düşerken, yaşlılar arasında artıyor.