Suriye’de Parlamento Seçimleri Başladı: Esad Yönetimi İçin Kritik Anlar!

Suriye’de Parlamento Seçimleri Başladı: Esad Yönetimi İçin Kritik Anlar!
Suriye’de bugün yapılan parlamento seçimlerinde, Beşar Esad’ın yönetimi altındaki bölgelerde 8151 sandık kuruldu. Yeni Halk Meclisi’nin, Esad’ın görev süresini uzatacak anayasa değişikliklerine zemin hazırlayabileceği öngörülüyor.

Bugün, Suriye'de iktidardaki Baas Partisi’nin yoğun katılım çağrıları eşliğinde parlamento seçimleri gerçekleştiriliyor.

Sabah 7:00’den akşam 19:00’a kadar sürecek olan oy kullanma işlemiyle, Suriye Halk Meclisi’nin 250 üyesi dört yıl süreyle belirlenecek.

KUZEYDOĞUDA OY KULLANILMAYACAK

ArtıGerçek'in aktardığına göre, Suriye hükümetinin kontrolündeki 15 seçim bölgesinde toplam 8151 sandık kuruldu. Bu bölgeler, Suriye’nin yaklaşık %70'ini kapsayan ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetiminde bulunan alanları içeriyor.

672801-82157786.png

Ancak, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ve Kaide kolu Nusra Cephesi’nden dönüştürülen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) gibi grupların kontrolündeki İdlib ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ABD güçlerinin bulunduğu kuzeydoğuda oy kullanılmıyor.

Dürzi nüfuslu güney vilayeti Süveyda'da, yaklaşık bir yıldır süren hükümet karşıtı protestoların gölgesinde, birçok kişi seçimleri boykot etme çağrısında bulunuyor. Associated Press (AP), protestocuların seçim merkezlerine erişimi engellemek amacıyla kamyonlar üzerine yerleştirilmiş oy sandıklarına el koyduklarına dair videolar yayımladı.

DİASPORADAKİ SURİYELİLER OY KULLANAMIYOR

Bu seçimde kayıtlı seçmen sayısı açıklanmadı. Ancak, önceki devlet başkanlığı seçimlerinden farklı olarak, bu parlamenter seçimde savaştan sonra sayıları hızla artan diasporadaki Suriyeliler oy kullanma hakkına sahip değil.

BAAS PARTİSİ VE SEÇİM SÜRECİ

Seçimlerde, 250 sandalye için 1516 aday yarışıyor. 19 Haziran 2020'de yapılan son seçimde Baas Partisi ve laik Arap müttefikleri, 250 sandalyenin üçte ikisini kazanmış, bağımsız adaylar ise üçte bir oranında temsil edilme şansı bulmuştu.

Ancak, bu yıl Baas Partisi’nin önseçim sürecindeki rolü, seçimlerin rekabetçiliğini sınırlayan bir unsur olarak görülüyor.

AP, “Görevdeki milletvekili sayısının görece düşük olması, Baas Partisi’nde bir değişim yaşandığını gösteriyor” yorumunu yaptı.

ESAD’IN GÖREV SÜRESİNİ UZATACAK ADIMLAR

Batı medyasına göre, yeni Halk Meclisi’nin, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görev süresini uzatacak bir anayasa değişikliği yapması bekleniyor. 2000 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle Esad’ın başkanlık adaylığının önü açılmıştı ve mevcut parlamento, 2028’de Esad’ın yeniden aday olabilmesi için anayasada değişiklikler yapma yetkisine sahip olabilir.

ABD YAPTIRIMLARI VE İSRAİL SALDIRILARI SURİYE’Yİ ZORLUYOR

Suriye, 2011'deki protestoların ardından başlayan iç savaşın izlerini hala taşıyor. ABD’nin 2011’den itibaren uyguladığı yaptırımların yanı sıra, Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Haziran 2020’de çıkardığı Sezar Yasası, Suriye’ye dışarıdan yatırım yapılmasını engelliyor.

Ayrıca, Suriye’nin İsrail tarafından hedef alınan hava saldırılarının yanı sıra, son olarak 15 Temmuz’da Şam’ın Kefir Susa bölgesinde yapılan hava saldırısında bir asker öldü, üç asker yaralandı.

Etiketler :