Sudan’da 4 bin rehine serbest bırakıldı
Sudan Kültür ve Enformasyon Bakanı Halid el-İaysir, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) başkent Hartum'da alıkoyduğu 4 binden fazla kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.
İaysir, HDK’nin rehinelere işkence ve kötü muamele uyguladığını, kız çocuklarının sistematik cinsel saldırıya uğradığını belirtti.
HDK’nin farklı bölgelerde işlediği ihlallerin, örgütün vahşetini ve savaş suçlarını kanıtladığını vurgulayan İaysir, bu uygulamaların uluslararası hukukta yeri olmadığını söyledi.
Kasıtlı aç bırakma, tıbbi yardımdan mahrum bırakma ve psikolojik işkence gibi uygulamaların faillerinin yargılanması gerektiğini belirtti.
Sudan hükümetinin, Cenevre Sözleşmeleri ve insan hakları normlarına uygun biçimde adaletin sağlanmasını taahhüt ettiğini ifade etti.
İaysir, uluslararası toplumu ve insan hakları kuruluşlarını, HDK’nin ağır insan hakları ihlallerine karşı net ve kararlı bir tutum almaya çağırdı.
Sudan ordusu, 23 aylık çatışmanın ardından Hartum’un büyük kısmını kontrol altına aldı.
Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan 26 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Başkent Hartum artık özgür” demişti.
Sosyal medyada paylaşılan son görüntülerde, yaklaşık 2 yıldır HDK tarafından esir tutulan kişilerin ordu tarafından kurtarıldığı görülmüştü.