Salgın sonrası bir G7 liderinden ilk ziyaret: Scholz, Çin'e gitti

Salgın sonrası bir G7 liderinden ilk ziyaret: Scholz, Çin'e gitti
Almanya Başbakanı Scholz, resmi temaslar kapsamında Çin'i ziyaret etti. Scholz, "Çin'e karşı tavır değişikliğinin gerekli" olduğunu belirttiği makalesinin ardından yaptığı ziyarette Devlet Başkanı Şi ile ikili ilişkiler ve küresel sorunları görüştü.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, resmi temaslarda bulunmak üzere Çin'e gitti. Burada Çin Devlet Başkanı ile bir araya gelen Scholz, "değişim ve kargaşa" dönemlerinde ilik ülke arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Siyasi analistler, Scholz'un günübirlik ziyareti için, "Tansiyonun giderek yükseldiği atmosferde Batı ve Çin arasındaki ilişkilerin nabzını ölçmek amacını taşıdığı" yorumlarını yapıyor. Covid-19 salgınından bu yana Çin'i ziyaret eden ilk G-7 üyesi olan Scholz'un ziyareti, Rusya ve Ukrayna Savaşı, İklim değişikliği ve ekonomik işbirliklerini kapsıyor.

Almanya Başbakanı Scholz'un seçimlerden zaferlere çıkarak göreve gelmesinden bu yana ilk kez yüz yüze görüşen iki lider, Büyük Halk Salonu'nda bir araya geldi. Çin'in başkenti Beijing'de gerçekleşen görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Scholz'a, "nüfuz sahibi, büyük ülkeler olarak Çin ve Almanya'nın dünya barışı için daha fazla birlikte çalışması gerektiğini" söylediği ifade edildi.

Scholz'un heyetine eşlik eden Reuters muhabirine göre Scholz, Şi'ye iki liderin gergin bir dönemde yüz yüze görüşmesinin iyi bir gelişme olduğunu söyledi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel düzen için sorun yarattığını söyledi.

Scholz görüşme öncesinde Çin Devlet Başkanıyla; Çin ve Avrupa ilişkileri yanısıra, iklim değişikliğiyle mücadele, küresel açlık ve Berlin ile Beijing arasındaki ekonomik ilişkileri nasıl geliştirebilecekleri konularını ele alacaklarını belirtmişti.

Scholz, Çin politikasını değiştireceğini açıklamıştı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin ziyaretinden birgün önce Frankfurter Allgemeine Zeitung'a yazdığı makalede, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) son kongresinden çıkan sonuçların ardından ülkesinin Çin ile olan ilişkileri değiştirmesi gerektiğini gösterdiğini bildirmişti.

Marksizm-Leninizm'e bağlılığın önceki parti kongrelerine kıyasla çok daha fazla yer kapladığını anımsatan Scholz, komünist sistemin istikrarı ve ulusal özerklik için çabalamanın gelecekte daha önemli hale geleceğini vurgulamıştı.

Scholz, "Çin on yıl önceki Çin değil. Çin değişirse bizim de Çin ile ilişkilerimizin değişmesi gerektiği açıktır" ifadesini kullanmıştı.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :