Rusya'ya yaptırımlar kapıda: Bu hafta senatodan geçebilir
CNN'e konuşan Bob Menendez ve James Rich, Rusya’ya yönelik yaptırımların bu hafta Senato’dan geçerek bazı unsurlarının Ukrayna'ya yönelik olası bir işgal öncesi yürürlüğe girebileceğini ifade ettiler.
Menendez, yaptığı açıklamalarda amaca çok yakın olduklarının mesajını vererek, Ukrayna’ya destek ve Rusya’nın cezalandırılması için partilerüstü güçlü bir destek olduğunu belirtti. Menendez, bu hafta bir anlaşmaya varılacağına inandığını söyledi.
'Yıkıcı yaptırımlar gündemde, askeri yardıma devam'
Rusya'nın Ukrayna'ya olası bir işgali halinde yaptırım tasarısındaki bazı maddelerin yürürlüğe gireceğini ifade eden Menendez, buna Ukrayna’ya yönelik siber saldırıları, Rusya'nın Ukrayna hükümetine zarar verme çabalarını gerekçe gösterdi.
Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, daha yıkıcı yaptırımların Rusya’nın işgali durumunda devreye gireceğini, Ukrayna’ya askeri yardımın ise ne olursa olsun devam edeceğini kaydetti.
Senatör James Risch de Menendez'in söylemleri ardından sözkonusu yaptırımlar üzerinde hala çalışıldığını ifade etti.
Açıklamalara rağmen iki parti arasında hala bazı anlaşmazlıklar bulunuyor. Anlaşmazlık özellikle Kuzey Akım 2 boru hattı üzerinde odaklanıyor.
Yaptırımların hedefi Rus bankaları ve Putin
Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Senato yaptırım tasarısı, Rusya'nın önde gelen büyük bankalarını hedef alıyor ve Ukrayna’ya daha fazla askeri yardıma destek veriyor.
ABD Başkanı Joe Biden ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, yaptırımların doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i de hedef alabileceğini belirtmişti.
Başkan Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal hamlesi yapması halinde ciddi sonuçları olacağını yineleyerek, "Hiçbir NATO üyesi, NATO'nun kendilerine yardıma gelip gelmeyeceği konusunda endişe duymasın" ifadelerini kullanmıştı.
Ukrayna yaptırımların hemen devreye girmesini istiyor
Ukrayna’nın Amerika büyükelçisi Oksana Markarova, Ukrayna'nın, Rusya’ya yönelik yaptırımların hemen ve olası işgal sonrasında yürürlüğe girmesini istediğini ifade etmişti.
Markarova bu açıklamasını CBS televizyonunda dile getirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de yaptırımların hemen yürürlüğe girmesinden yana olduğu bilinen bir gerçek.
Zelenskiy, yaptırımların devreye girmesi için olası bir işgalin beklenmesi sebebiyle Batılı ülkeleri sıklıkla eleştiriyor.
BM Güvenlik Konseyi bu akşam toplanıyor
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Ukrayna konusunda yeni haftanın ilk gününde toplanacak.
Batılı ülkeler ve batılı yayın kuruluşları Rusya’nın bir işgale hazırlandığını belirtmeye devam ederken Moskova da bunu reddediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile savaş ihtimali konusunda, "Eğer bu Rusya'ya bağlı ise savaş olmayacak. Biz savaş istemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Keza Rusya'dan gelen bütün açıklamalarda Moskova'nın savaş istemediği ve ABD ve ABD basınının propaganda yaptığı konusuna değiniliyor.
Ukrayna da Batıya tepkili
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından bir açıklama yaparak Batı ülkelerine tepkisini dile getirdi. Zelenskiy, ülkesinde savaş olacakmış hissiyatı oluşturulduğuna dikkat çekerek, "Bugün eskisinden daha fazla bir gerilim görmüyoruz. Evet asker sayısı arttı ama 2021 yılında Rusya’nın askeri tatbikatlarında bahsetmiştim. Medyadan gelen his şu ki sanki savaş var, sokaklarda askerler yürüyor, seferberlikle insanlar bir yerlere gidiyor. Bu doğru değil. Paniğe ihtiyacımız yok" demişti.
New York Times'tan ABD'ye Rusya uyarısı: Yüksek enflasyona, borsaların çökmesine neden olacak
Biden yönetimi, ABD bankalarıyla Rusya'ya olası yaptırımları görüştü