Rusya'dan, NATO'ya doğuya genişlememesi teklifi
Lavrov, İsveç'te düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 28'inci Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ABD ve müttefikleriyle yaptıkları görüşmelerde, NATO’nun doğuya doğru genişlemesini önlenmesini talep edeceklerini söyledi.
Rusya açısından, sınırlarına yakın bölgelere silah sevkiyatının bir tehdit unsuru oluşturduğunu anlatan Lavrov, "NATO'nun doğuya genişlememesi ve sınırlarımıza silah sistemlerinin sevk edilmemesi konusunda anlaşma yapılmasına ısrarcı olacağız. Yakın gelecekte bu konuda tekliflerde bulunacağız, bunların ciddi bir şekilde değerlendirilmelerini bekliyoruz ve AGİT'in burada çok yararlı bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Lavrov, Ukrayna’nın da askeri operasyon hazırlandığında bulunduğunu ve NATO’nun bu hazırlıklara destek verdiğini iddia etti.
Avrupa’nın ise askeri çatışma gibi olumsuz bir senaryoya karşı sessiz kaldığını savunan Lavrov, "AGİT, Minsk anlaşmalarının revize edilmesinin kabul edilemez olduğuna dair Kiev'e açık bir sinyal göndermelidir. Komşu ülkelerimizin, Rusya ile karşı karşıya gelmek için bir sıçrama tahtasına dönüşmesi, NATO güçlerinin güvenliğimiz için stratejik olarak önemli olan bölgelere yakın yerlere konuşlandırılması, kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında, AGİT’e yönelik de eleştirilerde bulunan Lavrov, "AGİT şu anda iç karartıcı bir durumda, AB ile NATO arasında sığ meselelere batmış bir rehine haline geldi. Batılı ortaklarımız, uluslararası hukuku, kendi koydukları çeşitli kurallara dayalı bir düzen haline getirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.
Blinken ve Lavrov İsveç'te bir araya geldi
Bu arada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 28'inci Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı için İsveç'in başkenti Stockholm'e gelen Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, ikili görüşmeleri öncesinde basına açıklama yaptı.
Blinken, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığmasına ilişkin krizde "kritik bir ana" gelindiğini, ABD'nin ve Avrupa'da birçoklarının "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığını yineleme planından derin endişe duyduğunu" kaydetti.
Krizin en iyi çözümünün diplomasi olduğunu, bu nedenle Rus mevkidaşıyla görüşmeyi dört gözle beklediğini belirten Blinken, Rusya'nın Ukrayna ile karşı karşıya gelmeyi sürdürmesi halinde bunun "ciddi sonuçları" olacağını vurguladı.
Blinken, Rusya ile istikrarlı ve öngörülebilir ilişki içinde olmayı tercih ettiklerini, bunun hem iki ülke hem de dünya için en iyisi olduğunu ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ayrıca Lavrov ile görüşmesinde İran ile nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması, Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınırda istikrar ve güvenliğin artırılmasına dair taraflar arasında varılan uzlaşma ve Rusya'da ABD vatandaşı mahkumların serbest bırakılması konularını ele almayı planladığını belirtti.
Lavrov ise Kremlin yönetiminin Ukrayna sınırındaki krizi çözmeye hazır olduğunun ve çatışma istemediğinin sinyalini verirken NATO'nun daha da genişlemesine yanıtlarının, Rusya'nın meşru güvenlik çıkarlarını teminat altına almak olacağını vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanı, Avrupa'da son dönemde gerilimin arttığını, durumun normalleşmesinin tek yolunun çıkar dengesinin bulunması olacağını vurgulayarak Blinken ile bugünkü görüşmesinde bu konuda anlaşmaya varmayı ümit ettiğini kaydetti.
Putin'den, NATO'ya: Somut anlaşmalarda ısrarcı olacağız
Ukrayna, NATO'dan Rusya'ya karşı 'caydırıcılık paketi' istedi